New York schikt zaak visitaties arrestanten

Een inwendige inspectie voor kleine delicten als winkeldiefstal, zwartrijden in de metro of achterstallige alimentatie voor de kinderen. Het was vele jaren de praktijk in een aantal New Yorkse gevangenissen. De gemeente stelt nu een schadevergoeding van 33 miljoen dollar (25,5 miljoen euro) beschikbaar voor een groep van ongeveer 100.000 arrestanten, zo is gisteren bekendgemaakt.

Het is de derde schikking in tien jaar waarmee New York een dergelijke aanklacht afkoopt, zo meldt de New York Times. In 2001, onder burgemeesterschap van crimefighter Rudy Giuliani, en in 2005 betaalde de gemeente al miljoenen dollars aan tienduizenden gedupeerden. De schikking geldtnu arrestanten tussen 1999 en 2007, die niet zijn veroordeeld. Zij werden verdacht van lichte vergrijpen, ook bijvoorbeeld illegaal wapen- en drugsbezit.

Verdachten van kleine delicten verplichten zich uit te kleden voor inspectie, is sinds 1986 verboden, volgens de advocaat van de gedupeerden, Richard Emery. Toch was het voor de bewakers van Rikers Island, het grootste gevangeniscomplex van New York, en van andere inrichtingen heel gebruikelijk.

Mannelijke en vrouwelijke arrestanten moesten bijvoorbeeld hun genitaliën of borsten optillen voor inspectie. Ze moesten vooroverbuigen en hun billen spreiden voor anale en genitale visitatie – voor menstruerende vrouwen werd geen uitzondering gemaakt, volgens Emery. „Ik weet niet waarom het werd gedaan”, zei hij in de New York Times, „maar het lijkt alsof het een straf was, om de arrestanten te laten zien wie de baas was.”

Advocaten van zowel de arrestanten als de gemeente verwachten dat uiteindelijk ongeveer 15 procent van de gedupeerden in deze zaak schadevergoeding zal claimen. In dat geval krijgen de slachtoffers ongeveer 2.000 dollar per persoon uitgekeerd.