Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Nederland kort

Geitenboeren mogen vanaf juni de stallen weer gaan vullen

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Geiten- en schapenhouders kunnen in juni in principe weer nieuwe dieren op hun bedrijven laten komen als alle andere er zijn gevaccineerd. De overheid wil dan het fok- en aanvoerverbod opheffen dat is ingesteld ter bestrijding van Q-koorts. Pas in mei nemen de ministers Verburg (Landbouw, CDA) en Klink (Volksgezondheid, CDA) hierover een definitief besluit, na overleg met deskundigen. Dit schreven zij gisteren in een brief aan de Kamer. Op bijna tachtig bedrijven zijn inmiddels 45.000 drachtige melk leverende geiten en schapen geruimd. De overgebleven dieren op circa 420 bedrijven in heel Nederland moeten nog worden ingeënt.

Honderden bedreigde mannen melden zich

Amsterdam. Ruim driehonderd mannen die het slachtoffer waren van huiselijk geweld, eergerelateerd geweld of mensenhandel hebben zich tussen juli 2008 en september 2009 gemeld bij speciale opvangplekken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dat hebben de steden gisteren bekendgemaakt. Van de driehonderd mannen die zich meldden werden negentig daadwerkelijk opgevangen. De helft van deze groep was het slachtoffer van huiselijk geweld, de rest van eergerelateerd geweld of mensenhandel. (ANP)

Proces tegen terrorist Eric Jan Q. hervat

Rotterdam. In de extra beveiligde zittingszaal van het gerechtsgebouw in Rotterdam hebben Haagse rechters gisteren de strafzaak hervat tegen Eric Jan Q., die wordt verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen, op onder meer doelen in het Botlekgebied, de rechtbank in Rotterdam en het nabijgelegen Hotel New York. Ook zijn er aanwijzingen dat hij plannen had om kwaad te stichten tijdens Prinsjesdag, in Den Haag. De rechtbank in Rotterdam droeg de zaak vorig jaar over aan collega’s in Den Haag om de schijn van partijdigheid te voorkomen. Q. zou het ook hebben voorzien op de Rotterdamse rechtbank. Voor de overdracht eiste het Openbaar Ministerie al twaalf jaar tegen Q. Bij doorzoekingen op het schuiladres van Vlaardinger Q. stuitte de politie op grote hoeveelheden grondstoffen en hulpmiddelen voor het vervaardigen van explosieven. Ook werden er kaarten en beeldmateriaal aangetroffen van locaties waar Q. het op gemunt zou hebben. (ANP)