Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Ontwikkelingshulp

Nederland & Europa kort

Tegenstrijdige signalen over hulp aan Griekenland

BRUSSEL. EU-voorzitter Spanje wil dat de EU-regeringsleiders tijdens hun top, komende donderdag en vrijdag, de knoop doorhakken over hulp aan het financieel noodlijdende Griekenland. De Spaanse minister van Buitenlandse zaken Miguel Angel Moratinos heeft dat gisteren gezegd in Brussel. „Het Spaanse voorzitterschap zal ervoor ijveren”, zei hij. „Het is een belangrijk moment voor de toekomst van de EU en de euro.” Afgelopen weekend herhaalde de Duitse bonskanselier Angela Merkel juist dat wat Duitsland betreft geld voor Griekenland niet aan de orde is. Volgens haar zijn de problemen in Griekenland niet acuut en zou het verkeerd zijn valse hoop te wekken. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie riep de EU-landen juist weer wél op om op de top een besluit te nemen over een plan voor noodhulp aan de Grieken. (ANP)

Zorgen over opzet van ontwikkelinghulp EU

BRUSSEL. De zorgen groeien over de ontwikkelingshulp door de Europese Unie, de grootste donor ter wereld. Ontwikkelingsorganisaties en Europarlementsleden hekelen een plan om een deel van het werk over te dragen aan de nieuwe diplomatieke dienst van EU-buitenlandchef Catherine Ashton. De buitenlandchef zou dan de strategische keuzes maken over de besteding van de miljarden euro's. „Ik ben dodelijk ongerust” , zei Europarlementariër Thijs Berman Hij (PvdA) gisteren. Hij vreest dat ontwikkelingshulp ondergeschikt wordt aan de belangen van Buitenlandse Zaken. (ANP)