Londen zet Israëliër uit om paspoortzaak

De Britse regering heeft besloten een Israëlische diplomaat uit te wijzen in verband met het gebruik van twaalf vervalste Britse paspoorten bij de liquidatie van een leider van de Palestijnse organisatie Hamas in Dubai in januari. Dit hebben anonieme Britse functionarissen vanmorgen bekendgemaakt.

Hoewel de autoriteiten in Dubai de Israëlische inlichtingendienst Mossad ervan hebben beschuldigd achter de moord op Mahmoud al-Mabhouh te zitten, onderstreepten Britse diplomaten vanmorgen dat de uitwijzing niet wil zeggen dat ook Londen Israël hiervan beticht. Israël zelf heeft tot dusverre ontkend noch bevestigd dat het betrokken was bij de moord.

Minister van Buitenlandse Zaken David Miliband zou het Lagerhuis vanmiddag nader informeren over de zaak. Britse specialisten in vervalste documenten bezochten eerder deze maand Israël. Ze spraken met acht Britten die daar wonen en wier identiteit zonder hun medeweten werd gebruikt voor vervalste paspoorten.

Het staat al vast dat het bij de uitwijzing niet om de Israëlische ambassadeur in Londen, Ron Prosor, gaat. Deze was vorige maand op het matje geroepen op het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, toen duidelijk was geworden dat de vermoedelijke moordenaars onder meer vervalste Britse paspoorten hadden gebruikt. Prosor zei toen na afloop dat hij de Britten niet verder had kunnen helpen. Gisteren was Prosor opnieuw voor overleg op het ministerie.

De Britten nemen de zaak hoog op, te meer omdat het niet de eerste keer zou zijn dat Britse paspoorten door Israël worden gebruikt bij aanslagen. Dat gebeurde ook al eens in 1987. De Israëlische autoriteiten beloofden destijds dat zulke gevallen zich niet opnieuw zouden voordoen. Volgens de autoriteiten in Dubai werden er bij de moord op Mabhouh 27 vervalste paspoorten gebruikt.