Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Lenteachtig

Eindelijk lente. De eerste blaadjes tekenen zich aan de bomen af, het eerste groen piept uit de grond. Op plekken waar de zon wel kan komen en de wind niet, kun je je al zomaar even rijk rekenen, het bleke wintersmoeltje warmend aan de eerste stralen. (Eindelijk! Had ik dat al gezegd?)

Zo’n nieuw seizoen – ook nog eens een van de vrolijkmakendste – moet worden gevierd. En dit zou geen kookrubriek zijn als ik daarmee niet zou bedoelen: gevierd aan tafel. Dus so long erwtensoep, auf Wiedersehen boerenkool, we stappen over op frisse voorjaarskost.

Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want zoveel heeft de natuur nog niet te bieden. Vraag maar aan een moestuinier. ’t Zou me hogelijk verbazen als er al één radijsje of één worteltje uit de volle grond is gekomen. Zelfs de raapsteeltjes in de risotto van gisteren, toch een van de eerste lentegroentjes, waren in een kas gekweekt.

Maar niet getreurd. Voorjaarsgevoel in de keuken kun je ook faken. Door pittige, frisse, uitgesproken smaken te gebruiken. In deze Thaise rijstnoedels met kip gaat niets specifiek lenteachtigs en toch is het resultaat aangenaam lichtvoetig.

Voor 4 personen:

250 – 300 gram kippendijfilet

250 – 300 gram rijstnoedels

3 eetlepels arachideolie

1 rode ui, in halve ringen

een paar centimeter gemberwortel, fijngesneden

1 stengel serehgras, fijngesneden

1 rode chilipeper, fijngesneden

sap van 1 – 2 limoenen

2 – 3 eetlepels vissaus

½ - 1 eetlepel suiker

blaadjes van 1 bosje basilicum

een klein handje geroosterde pinda’s, fijngehakt

Snijd de kippendijfilet iets kleiner, doe de stukjes in een keukenmachine en pulseer een paar keer, zodat je een soort kipgehakt krijgt. Als je geen keukenmachine hebt, kun je het vlees ook hakken met een groot, scherp mes. Of je koopt kant-en-klaarkipgehakt, maar dan liefst wel bij een biologische slager. Kook of week de noedels volgens de instructies op de verpakking. Spoel ze koud onder stromend water en laat uitlekken. Zet een wok op hoog vuur en wacht tot hij begint te walmen. Doe er 2 eetlepels olie in en roerbak het kipgehakt tot het goed gaar is. Doe het gehakt in een schaaltje en zet even opzij.

Veeg de wok schoon met keukenpapier en zet hem opnieuw op hoog vuur. Doe er de laatste lepel olie in en roerbak de rode ui. Voeg na 1 minuut de gember, sereh en chilipeper toe en roerbak 30 seconden mee. Doe de uitgelekte noedels en het gehakt erbij en schep nog even om, zodat de noedels warm worden. Voeg zoveel limoensap, vissaus en suiker toe tot je een mooie balans hebt tussen zuur, zout en zoet. Schep op het laatst de basilicumblaadjes door het gerecht en bestrooi met de gehakte pinda’s.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over de lentekeuken op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke tofu in een kommetje.