Labour zet leden Lagerhuis uit fractie

Drie oud-ministers van de Britse Labourpartij zijn tot nader order uit hun fractie in het Lagerhuis gezet nadat ze zich voor een verborgen camera bereid hadden getoond hun politieke invloed voor geld aan te wenden voor een (fictief) lobbybureau.

Het gaat om Stephen Byers, oud-minister van Verkeer en een decennium geleden nog gezien als een potentiële partijleider, Patricia Hewitt, die jarenlang het bewind voerde op Volksgezondheid en Geoff Hoon, oud-minister van Defensie. Ook twee andere Labour-parlementariërs en een Conservatief Lagerhuislid toonden zich bereid tot medewerking.

Vooral Byers werkte zich in de nesten met zijn uitlatingen tegen een journalist van televisiezender Channel 4, die zich uitgaf voor een vertegenwoordiger van een communicatiebureau. „Ik ben een beetje als een soort taxi die te huur is”, aldus Byers. Hij bood zijn diensten aan voor hooguit 5.000 pond (5.500 euro) per dag.

De betrokkenen stellen dat ze geen regels hebben overtreden. Labour heeft niettemin een onderzoek ingesteld. Oppositieleider David Cameron stelde dat kiezers ,,walgden” van hun opstelling.

De affaire komt op een gevoelig moment, omdat er uiterlijk in juni nieuwe Lagerhuisverkiezingen moeten worden gehouden. De zaak versterkt de indruk bij veel Britten dat hun parlementariërs slechts uit zijn op eigen financieel gewin. Ook de onthulling vorig jaar dat veel Lagerhuisleden enorme onkostenvergoedingen opstreken ligt nog vers in het geheugen.

De BBC meldde gisteren bovendien dat een twintigtal parlementariërs zich op kosten van buitenlandse regeringen snoepreizen had laten aanbieden naar Cyprus, de Maldiven en Gibraltar zonder daarvan conform de voorschriften opgave te doen. Lagerhuisleden deinsden er niet voor terug bij de regering de belangen van hun gastheren te behartigen.