Kort nieuws Economie

Van Lanschot haalt 400 miljoen op

Den Bosch, 23 maart. Van Lanschot Bankiers heeft met de uitgifte van een obligatielening 400 miljoen euro opgehaald. De obligaties zijn gisteren geplaatst bij institutionele beleggers, zo meldde de bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven. De lening maakt onderdeel uit van algemene financieringsactiviteiten, aldus Van Lanschot. De bank noemt zijn financieringspositie „onverminderd sterk”. De obligaties met een couponrente van 3,5 procent hebben een looptijd van drie jaar. Ze lopen tot 2 april 2013. (ANP)

Finland exporteert minder mobieltjes

Helsinki, 23 maart. De export van hoogwaardige technische producten uit Finland is het afgelopen jaar met 45 procent gedaald tot volumes die in 1997 voor het laatst voorkwamen. Dat bleek maandag uit cijfers van de Finse douane. In 2009 gingen 15 miljoen mobiele telefoons Finland uit, tegen 32 miljoen stuks een jaar eerder. Finland is de thuisbasis van mobieltjesmaker Nokia. De totale waarde van de geëxporteerde hightechproducten kwam het afgelopen jaar uit op 6,3 miljard euro, 14 procent van de totale exportwaarde. Dat was een jaar eerder nog 11,4 miljard euro. (ANP)

Miljardenemissie verzekeraar Japan

Tokio, 23 maart. De Japanse levensverzekeraar Dai-ichi Mutual Life Insurance verwacht 995 miljard yen (8,2 miljard euro) op te halen met een beursgang. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Het zou ’s werelds grootste beursgang zijn sinds de aandelenemissie van creditcardbedrijf Visa in 2008, die 14,6 miljard euro opbracht. Dai-ichi is de op een na grootste levensverzekeraar van Japan. Het concern geeft 7,2 miljoen aandelen uit voor 140.000 yen (1.149 euro) per stuk. De emissie staat gepland voor 1 april.(ANP)