Kort nieuws Economie

Woningbouw stijgt tot hoogste peilin twaalf jaar

Den Haag, 23 maart. Het afgelopen jaar zijn bijna 83.000 woningen afgebouwd. Dat is een stijging van ruim 5 procent ten opzichte van een jaar eerder en het hoogste aantal sinds 1998, toen ruim 90.000 huizen gereedkwamen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. „De vooruitzichten voor de woningbouw zijn echter minder goed”, waarschuwt het CBS. Het aantal vergunningen voor nieuw te bouwen huizen daalde in 2009 fors, met ongeveer 17 procent tot bijna 73.000. Dat is dan weer het laagste aantal sinds 2003. Het afgelopen jaar zijn in totaal iets minder dan 47.000 vergunningen voor de bouw van koopwoningen afgegeven. Dat is een daling van maar liefst 26 procent vergeleken met 2008.(ANP)

Nog geen zicht op cao schoonmaak

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 23 maart. De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de schoonmaaksector zijn vanochtend opnieuw afgebroken. De werkgevers willen niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2,5 procent, terwijl de vakbonden minimaal 4 procent meer loon eisen. Er wordt al vijf maanden gepraat over een nieuwe schoonmaak-cao. De afgelopen weken gingen de onderhandelingen gepaard met acties en stakingen van schoonmakers. Zo wordt een aantal treinen en stations al weken niet schoongemaakt. Vanmiddag beraden de vakbonden zich op verdere acties.

Shell wil gasveld China ontwikkelen

Peking, 23 maart. Shell wil samen met de Chinese oliemaatschappij CNPC gedurende dertig jaar een groot gasveld ontwikkelen in de Chinese provincie Sichuan. Een overeenkomst hierover is ter goedkeuring voorgelegd aan de regering van China, meldt Shell vandaag. Het gaat om moeilijk winbaar gas in het zogeheten Jinqiu-blok. CNPC is de moedermaatschappij van Petrochina, die samen met Shell het Australische Arrow Energy wil overnemen. (Reuters)