Kort nieuws Buitenland

‘147 kinderen in Oezbekistan met hiv-virus besmet’

Moskou, 23 maart. In twee ziekenhuizen in het oosten van Oezbekistan zijn in 2007 zeker 147 kinderen besmet geraakt met het hiv-virus, dat aids veroorzaakt, door nalatigheid van artsen en verplegers. Dat meldt een Oezbeekse aanklager in een televisiedocumentaire, die gisteren op de website Ferghana.ru verscheen. Veertien kinderen zouden inmiddels zijn overleden. De besmettingen zouden onder meer zijn veroorzaakt door gebruik van vuile injectienaalden. De documentaire had volgens de aanklager vorig jaar op de Oezbeekse staatstelevisie moeten verschijnen, maar de autoriteiten hielden de uitzending op het laatste moment tegen. De autoritaire regering van Oezbekistan duldt doorgaans geen kritiek op haar functioneren. (AP)

Malawi begint zaak tegen homopaar

Door onze correspondent

Nairobi, 23 maart. De Malawische begint volgende maand een rechtszaak wegens sodomie tegen een al drie maanden gedetineerd homoseksueel echtpaar in Malawi. Dit heeft een rechter gisteren in de economische hoofdstad Blantyre besloten. Tiwonge Chimbalangha en Steven Monjeza daagden in december de autoriteiten uit door een verlovingsceremonie te organiseren. Homoseksualiteit is een misdaad in Malawi waarop veertien jaar gevangenisstraf staat en ze hoopten „dit onrecht” met hun verloving aan te kaarten. Ze waren een van de allereersten die met veel publiciteit uit de kast kwamen en het lijkt erop dat ze daarvoor stevig zullen gaan boeten. Veel Afrikanen vinden homoseksualiteit een ongewenst en decadent westers verschijnsel.

Slovenië akkoord met grens Kroatië

Ljubljana, 23 maart. Het Constitutioneel Hof in Slovenië heeft geen grondwettelijke bezwaren tegen de grensdeal die het land eerder met Kroatië heeft bereikt. Dat heeft het Hof vanochtend bekendgemaakt. Het Sloveense parlement kan nu de grensovereenkomst ratificeren. Daarmee is een belangrijke hindernis voor de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie weggenomen. Het grensgeschil verhinderde de toetredingsbesprekingen. Kroatië wil in 2012 lid worden van de EU. Slovenië behoudt wel nog de mogelijkheid een referendum te houden over de grens met Kroatië. (Reuters)

Duitsland wil onderzoek Kerk

Berlijn, 23 maart. De Duitse regering wil een onafhankelijk onderzoek naar het kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk en in aan de protestantse kerk gelieerde internaten. Dat hebben ingewijden gisteren gezegd aan het Duitse persagentschap DPA. Vooral de Rooms-Katholieke Kerk is in opspraak gekomen met nu ruim 250 klachten over kindermisbruik, maar er komen de afgelopen dagen ook zaken uit protestantse internaten aan het licht. In Regensburg is de katholieke kerk zelf begonnen met een onderzoek naar misbruik door vier priesters en twee nonnen. (AP)

Twee geëxecuteerd in Wit-Rusland

Minsk, 23 maart. In Wit-Rusland zijn eind vorige maand twee gevangenen geëxecuteerd. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International gisteren bekendgemaakt. De twee waren vorig jaar ter dood veroordeeld wegens moord. Een van hen is gemarteld om een bekentenis af te leggen, zegt zijn advocaat. Wit-Rusland is het enige Europese land waar de doodstraf nog wordt uitgevoerd. Er zijn geen officiële cijfers over het aantal terechtstellingen. De Europese Unie eist dat Minsk de doodstraf afschaft voordat de banden met het landen kunnen worden aangehaald, maar de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko weigert dat tot nu toe. (AFP)

Bloedbad op lagere school in China

Peking, 23 maart. Een voormalige arts heeft vandaag op een basisschool in het oosten van China acht kinderen met een mes gedood en vijf andere kinderen verwond. Volgens de autoriteiten in Nanping, in de provincie Fujian, had de man psychische problemen. China heeft de afgelopen jaren te maken gekregen met aanvallen op scholen door mensen met persoonlijke of psychische problemen. (AP)