Kort nieuws Binnenland

16 jaar geëist tegen crimineel voor beramen aanslagen

Rotterdam, 23 maart. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag zestien jaar gevangenisstraf geëist tegen Eric Jan Q., voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen. Het OM verdenkt hem ervan dat hij aanslagen wilde plegen, bijvoorbeeld in het Botlekgebied en bij de rechtbank in Rotterdam. Bij huiszoeking op een schuiladres van Q. vond justitie grote hoeveelheden grondstoffen en hulpmiddelen voor het maken van explosieven. Verder werden kaarten en beeldmateriaal gevonden van locaties waar Q. aanslagen zou hebben willen plegen. Hij zit nu veertien jaar uit voor overvallen op grenswisselkantoren. (ANP)

PvdA-informateur Almere aangesteld

Door een onzer redacteuren

Almere, 23 maart. Hans Andersson is aangesteld als informateur bij de coalitiebesprekingen in Almere. Hij is deskundige op het gebied van bestuurlijke vraagstukken. Andersson is voorgedragen door de PvdA, die na het terugtrekken van de PVV, winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, het initiatief heeft genomen bij de onderhandelingen. PVV-fractieleider Raymond de Roon concludeerde vorige week dat het niet mogelijk was een werkbare coalitie te vormen, en gaf de opdracht om een college te formeren terug. De PvdA is de op één na grootste partij in Almere.

Geen straf na ongeval klimhal

Amsterdam, 23 maart. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren een 26-jarige vrouw die een ernstig ongeval in een klimhal veroorzaakte, schuldig bevonden. Een 28-jarige vrouw raakte daarbij zwaargewond. De rechter legde de veroordeelde geen straf op. Het ongeluk gebeurde in maart 2008 in klimzaal Tussen hemel en aarde in Amsterdam. De veroordeelde klimster maakte in een moment van onoplettendheid het touw los waarmee ze het slachtoffer zekerde. In mei 2008 vond een soortgelijk ongeluk plaats in de klimhal. Een 39-jarige vrouw kwam daarbij om. (ANP)

Tot tien jaar voor misbruik 7-jarige

Arnhem, 23 maart. De rechtbank in Arnhem heeft gisteren twee mannen veroordeeld voor ontvoering en misbruik van een 7-jarig meisje uit Ede. De 28-jarige Leo S. uit Dordrecht kreeg zeven jaar en tbs met dwangverpleging. De 29-jarige Kaj M. uit Amersfoort moet tien jaar de cel in. Het Openbaar Ministerie had respectievelijk tien jaar cel met tbs en zestien jaar cel geëist. (ANP)

Spies en Van Velzen niet meer in Kamer

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 23 maart. Liesbeth Spies, sinds 2002 lid van de Tweede Kamer namens het CDA, dingt op 9 juni niet opnieuw mee naar een zetel in de Tweede Kamer. Spies is momenteel vicefractievoorzitter. Ze wordt CDA-lijsttrekker in Zuid-Holland bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2011. Ook Krista van Velzen (SP) keert niet terug in de Kamer, zo liet fractievoorzitter Roemer vanmorgen weten. Van Velzen, sinds 2002 in de Kamer, wil het tijdelijk rustiger aan doen.