Keuze Librisjury verrast

Vier Vlamingen, twee vrouwen en twee semi-nonfictieboeken zijn genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2010. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam maakte juryvoorzitter Hans Weijers de zes titels bekend: Terug naar Walden van Walter van den Broeck, Kleine dagen van Bernard Dewulf, Een goed verhaal van Mensje van Keulen, Ruw van Marie Kessels, Sprakeloos van Tom Lanoye en De bewaker van Peter Terrin.

Bekende namen als Abdelkader Benali, Herman Koch, Nelleke Noordervliet, Cees Nooteboom en Thomas Rosenboom werden gepasseerd in het jaar dat volgens de jury werd gekenmerkt door „romans over ontheemding en rusteloosheid” en door het vermengen van fictie en non-fictie, zoals in de boeken van Dewulf (over zijn kinderen) en Lanoye (over de dood van zijn moeder).

Zowel Terug naar Walden („een serieuze schelmenroman vol verrassende wendingen” volgens de jury) als Kleine dagen geldt als een verrassing op de Librislijst, die werd samengesteld door de schrijvers en critici Joris Gerits, Joke Hermsen, Susan Smit en Aleid Truijens. De verhalenbundel Een goed verhaal van Van Keulen en de non-fictieroman Sprakeloos werden ook genomineerd voor de Gouden Uil, die op 25 april wordt uitgereikt.

De prijs wordt op maandag 10 mei uitgereikt in het Amstel Hotel in Amsterdam. Vorig jaar won Dimitri Verhulst met Godverdomse dagen op een godverdomse bol.