Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

‘Juf, ik kan dus net zo goed niet stemmen’

Luc van Hassel pleit voor onderwijs op school in politiek. Hervorming van het kiesstelsel vindt hij niet zo nodig (Opinie, 22 maart). Wel eens een lesje staatsinrichting aan 4-vmbo gegeven? Ik wel. Dat gaat ongeveer zo:

„Dus, juf, je kiest voor een partij waar je het ongeveer mee eens bent, maar ook als die de grootste wordt is het niet zeker dat die in de regering komt?”

„Dat klopt.”

„Maar juf, waarom zaten PvdA en CDA dan samen in de regering? Die vinden toch helemaal niet hetzelfde?”

„Dat was omdat er geen andere optie was, alleen die twee partijen konden na de laatste verkiezingen een meerderheid vormen.”

„Maar dan is toch niemand het met elkaar eens?”

„Nee inderdaad, ik denk ook niet dat ook maar iemand dit kabinet wilde.”

„Juf, welke partij gaat de volgende verkiezingen winnen?”

„Ik heb werkelijk geen idee, het is best spannend want er zijn nu wel zes partijen die allemaal ongeveer even veel stemmen krijgen, volgens de peilingen. Daarna moeten de partijen zelf uitvechten wie met wie in de regering kan.”

„Spannend? Je hebt echt niks te zeggen, ik kan net zo goed niet stemmen.”

Het zou voor onderwijzers wat makkelijker zijn toekomstige kiezers te enthousiasmeren als er ook wat te kiezen valt. De kiesdrempel verhogen: ja graag.

Isabel Serval

Amsterdam