Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Internationaal kort

Afghaanse president ontvangt rebellen voor besprekingen

Kabul. De Afghaanse president Karzai heeft gisteren een delegatie van Hezb-i-Islami, een van de belangrijkste opstandelingenbewegingen van het land, ontvangen voor vredesbesprekingen. Het is de eerste keer dat hoge leiders van de beweging van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar naar Kabul kwamen. Qutbuddin Helal, voormalig premier en adjudant van Hekmatyar, bracht een vredesvoorstel van vijftien punten mee. Belangrijkste eis is de terugtrekking van de ruim 100.000 buitenlandse militairen tussen juli en eind dit jaar. De regering en het parlement blijven aan tot er na zes maanden een overgangsregering is gevormd. In maart 2011 moeten dan een nieuwe president en een nieuw parlement gekozen worden. De VS willen in juli 2011 beginnen met de terugtrekking van militairen, en hebben geen einddatum voor de missie. Karzai wil eind april een grote conferentie houden waarin een plan moet worden gemaakt voor vrede met de Talibaan en andere opstandelingen. (Reuters, AP)

Vijfde arrestatie na raid pokertoernooi

Berlijn. De Duitse politie heeft een vijfde verdachte gearresteerd na de brutale overval op een pokertoernooi in een hotel in Berlijn eerder deze maand. Volgens de autoriteiten gaat het om de organisator van de overval, een 28-jarige man met Libanees paspoort. Hij zat volgens de politie aan het stuur van de vluchtwagen. De vijf overvallers waren gewapend met pistolen en een machete en gingen er vandoor met 242.000 euro. Van de buit is nog geen spoor gevonden. (AP)

Iran pakt kleinzoon hoge geestelijke op

Teheran. De Iraanse autoriteiten hebben de kleinzoon van voormalig president Akbar Hashemi Rafsanjani gearresteerd. Dat heeft het Iraanse persbureau Fars gisteren gemeld. Hasan Lahouti werd zondag opgepakt op het vliegveld van Teheran, waar hij met een vlucht vanuit Londen was geland. Een reden voor zijn arrestatie werd niet gegeven. Rafsanjani is de machtigste geestelijke binnen de hervormingsgezinde oppositie. Hij krijgt stevige kritiek van conservatieve regeringsaanhangers vanwege zijn steun aan oppositieleider Mir Hossein Mossavi. Zelf was hij begin jaren negentig president, nu is hij voorzitter van een machtige politieke raad van geestelijken die de hoogste leider in het land kiest. (AP)

Turkse regering wil grondwet hervormen

Ankara. De Turkse regering heeft gisteren plannen aangekondigd om de grondwet democratischer te maken. Zo wil de regering het aantal rechters in het constitutionele hof uitbreiden tot zestien, van wie er drie door het parlement moeten worden aangewezen. Ook het ontbinden van een politieke partij moet bemoeilijkt worden. Critici noemen de hervormingen „ongrondwettelijk” en een aantasting van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. (AP)