Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

Inderdaad, ook ik ben misbruikt

De paus zei in zijn zondagsboodschap over kindermisbruik: wie zonder zonde is werpe de eerste steen. In het schooljaar 1964-1965 ben ik het speeltje geweest van een salesiaanse pater in Don Rua in ’s Heerenberg. Al die jaren was dat mijn geheim, tot drie weken geleden over Don Rua gepubliceerd werd en ik binnen een half uur met vragen bestookt werd. „Het zal toch niet dat jij...?” Ja, ook ik.

In datzelfde weekeinde speelde de hostieaffaire in Den Bosch. Er wordt een zoveelste steen door de kerk naar de homo’s geworpen. Heel mijn leven vliegen anti-homostenen mij om de horen. En het enkele feit dat je opstaat en antwoord geeft op de vraag: ‘Jij ook?’ wordt nu veroordeeld. De kerk en haar paus begrijpen het nog steeds niet. Ik houd mijn mond niet meer. De pater die mij misbruikte leeft nog. Ik heb hem geschreven, maar hij heeft nog niet gereageerd. Zijn kerk gooit met een steen als ze mij het stenengooien verwijt, terwijl ik in een paar woorden de waarheid heb verteld die niet langer mijn geheim is.

Dr. Frans A.M. Schaars

Nijmegen