Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hoge Raad temt openbaar ministerie: foto’s ov-chipkaart zijn inderdaad privacygevoelig

De Hoge Raad heeft het vandaag bevestigd: de foto’s op ov-chipkaarten bevatten gevoelige persoonlijke informatie, bijvoorbeeld omtrent ras. Daarom mag het openbaar ministerie die kaartgegevens niet bij vervoerders of ov-chipkaart-bedrijf Translink opvragen zonder schriftelijke machtiging van de rechter-commissaris. Vorig najaar werd een uitspraak van die strekking van de rechtbank op deze plaats gemeld. Het openbaar

De Hoge Raad heeft het vandaag bevestigd: de foto’s op ov-chipkaarten bevatten gevoelige persoonlijke informatie, bijvoorbeeld omtrent ras. Daarom mag het openbaar ministerie die kaartgegevens niet bij vervoerders of ov-chipkaart-bedrijf Translink opvragen zonder schriftelijke machtiging van de rechter-commissaris.

Vorig najaar werd een uitspraak van die strekking van de rechtbank op deze plaats gemeld. Het openbaar ministerie had alle kaartgegevens, foto incluis, opgevraagd van mensen die op 6 mei 2007 tussen 10 uur ‘s avonds en middernacht hadden gereisd via de Rotterdamse metrostations Maashaven en Heemraadlaan.

Translink werd onder druk gezet en gaf de gevraagde gegevens af. Onder protest. Later eiste het bedrijf de gegevens terug. Nu in hoogste instantie met succes. Na de rechtbank geeft ook de Hoge Raad het openbaar ministerie een tik op de vingers. Hier de hele uitspraak plus de zogenaamde conclusie (advies) van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad.