Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

geld kort

DSB-spaarders claimen 3,37 miljard euro bij DNB

AMSTERDAM. Een kleine 265.000 rekeninghouders van de failliete DSB Bank hebben in totaal voor een bedrag van bijna 3,37 miljard euro geclaimd bij De Nederlandsche Bank (DNB), in het kader van het depositogarantiestelsel. Dat heeft een woordvoerder van DNB laten weten. Gisteren was de laatste dag dat gedupeerde spaarders een aanvraag konden indienen voor vergoeding van tegoeden die zij op een DSB-rekening hadden staan. Volgens de DNB-zegsman zijn 73.000 tegoeden nog niet geclaimd. Het gaat om een totaalbedrag van 4,8 miljoen euro. Waarschijnlijk vindt deze groep het niet de moeite waard om een claim in te dienen wegens het geringe bedrag. Ter illustratie: van de 73.000 tegoeden gaat het in 52.000 van de gevallen om een bedrag van minder dan 10 euro. Vorig jaar oktober werd DSB Bank failliet verklaard nadat klanten massaal hun spaargeld bij de bank hadden opgenomen. Direct daarna trad het depositogarantiestelsel in werking. Die regeling houdt in dat rekeninghouders tegoeden tot maximaal 100.000 euro terug kunnen krijgen. DNB is de uitvoerder van die regeling. Achtergestelde deposito’s vallen volgens de centrale bank niet onder het garantiestelsel. Het faillissement van DSB heeft de Nederlandse banken, die een bijdrage moeten leveren aan dit systeem, honderden miljoenen euro’s gekost. (ANP)

Bond wil register tegen aanbellen

DEN HAAG. Een ‘bel-niet-aan register’ is niet te handhaven. Het is namelijk niet te controleren of iemand toch stiekem heeft aangebeld om iets te verkopen. Dat heeft demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken laten weten. Ze reageerde daarmee op een voorstel van de Consumentenbond om zo’n register in het leven te roepen, in navolging van het ‘bel-me-niet register’. Meer dan vier miljoen mensen hebben zich ingeschreven in het ‘bel-me-niet register’. De Consumentenbond pleit ook voor aanscherping van de colportagewet. „Zo willen wij dat de bedenktijd voor de consument verlengd wordt van acht naar veertien dagen om terug te komen op een aankoop.” Minister van der Hoeven liet weten dit „in Europees verband” te willen regelen. Gisteren gaf zij het startsein voor een campagne tegen agressieve colportage. Jaarlijks krijgt een op de vijf mensen te maken met agressieve en misleidende colportage of verkoop aan de deur. In totaal bedraagt de schade 12 miljoen euro per jaar. Verkoop aan de deur gebeurt met diverse producten en diensten, zoals energie en telecom maar ook met kozijnen, leesmappen of beveiligingsinstallaties. (ANP)

Herstel woningmarkt houdt nog steeds aan

DEN HAAG. Het herstel van de woningmarkt lijkt door te zetten, meldt de Neprom, de organisatie van projectontwikkelaars. Volgens de Neprom werden in het vierde kwartaal van 2009 circa 5500 nieuwe woningen verkocht. Dit is een toename van ruim 15 procent van het derde kwartaal, toen 4850 nieuwe woningen werden verkocht. Als het herstel zich doorzet verwacht de Neprom dat in 2010 ongeveer 25.000 nieuwbouwwoningen verkocht zullen worden. Dit ligt nog altijd bijna 40 procent onder het reguliere verkoopniveau van voor de crisis, die begon in het derde kwartaal van 2008. Neprom noemt het hoopgevend dat het herstel vooral te zien is bij duurdere woningen, omdat dit erop duidt dat de doorstromers die een koopwoning achterlaten zich ook weer op de nieuwbouwmarkt begeven. De appartementenmarkt heeft het meest te lijden gehad onder de crisis, maar ook daar lijkt de verkoop te herstellen. (ANP)