Emmen hertelt 40.000 stemmen van verkiezingen

In Emmen worden alle 40.000 stemmen die voor de raadsverkiezingen zijn uitgebracht gecontroleerd. Hiertoe heeft burgemeester Cees Bijl (PvdA) van Emmen besloten.

Wakker Emmen en de Drentse Ouderen Partij (DOP) meldden vorige week dat er fouten waren gemaakt. Voorkeurstemmen zouden onjuist zijn verwerkt in Erica, Klazienaveen en Zwartemeer. Uit controle bleek dat bij zes stembureaus in die dorpen voorkeurstemmen naar andere kandidaten waren gegaan. Dit gebeurde binnen dezelfde partijlijst, waardoor de uitslag niet verandert.

De datum van de hertelling – door ambtenaren die niet bij de verkiezingen betrokken waren – is nog niet bekend. Volgens burgemeester Bijl wil de gemeente „elke zweem van twijfel” wegnemen. „Er zijn geen aanwijzingen dat opzettelijk fouten zijn gemaakt, maar ik wil strafbare feiten uitsluiten. De integriteit van de verkiezingen moet gewaarborgd zijn.”

Omdat de uitslag definitief is en de formele data om bezwaar te maken zijn verlopen, kunnen strafbare feiten alleen worden uitgesloten met een beroep op de Kieswet. Om die reden voerde Bijl overleg met de hoofdofficier van justitie. Bijl vermoedt dat de opmaak van de turflijsten verschrijvingen in de hand werkt. „Die bevatten dunne lijntjes. Voorkeurstemmen werden zo boven of onder de betrokken persoon gezet. Misschien is dit in meer plaatsen gebeurd.”

Volgens de burgemeester kan ook vermoeidheid van tellers hebben meegespeeld. „Als die veertien uur op een stembureau zitten, kan ik me indenken dat de lijntjes gaan dansen.” Bijl pleit daarom voor inzet van elektronische telmachines.

Demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) uit deze week in het VNG-magazine forse kritiek op gemeenten. Die hadden leden van stembureaus goed moeten trainen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is volgens Bijleveld te weinig gebeurd.

Ze gaat nu evalueren wat gemeenten hebben gedaan met informatie die ze toegestuurd kregen. Zo kreeg ieder stembureaulid een dvd met praktische oefeningen.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart was in verschillende gemeenten sprake van onregelmatigheden, zoals meer mensen tegelijkertijd in een stemhokje. In sommige plaatsen, zoals Rotterdam, was een hertelling van stemmen nodig. In Emmen gaat dat nu dus ook gebeuren.