Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Economie kort

Vijf jaar geëist tegen oprichters in de zaak Palm Invest

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag vijf jaar celstraf geëist in de rechtszaak tegen Danny K. en Remco V., de oprichters van beleggingsfonds Palm Invest. Het tweetal wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en het overtreden van de Wet Toezicht Effectenverkeer. Ze worden ervan verdacht tussen 2005 en 2008 zo’n 20 miljoen euro te hebben verduisterd. Ruim 400 particuliere beleggers investeerden in 2006 en 2007 circa 29 miljoen euro in Palm Invest. Het geld zou geïnvesteerd worden in vastgoed op de Palmeilanden in Dubai. Na een inval van de fiscale opsporingsdienst FIOD in januari 2008 bleken Danny K. en Remco V. zo’n 14 miljoen euro uitgegeven te hebben aan privéaankopen, zoals een peperduur jacht, Nederlandse villa’s en auto’s. In november 2009 werd het van fraude verdachte bedrijf failliet verklaard. Jeroen Soeteman, advocaat van verdachte Danny K., vindt de geëiste straf niet passend. Hij erkent wel dat zijn cliënt fouten heeft gemaakt, zoals valsheid in geschrifte. Uitspraak uiterlijk 22 april. (NRC)

BMW geeft politie VS een dieselmotor

MUNCHEN. De Duitse autofabrikant BMW heeft een grote order ontvangen om 240.000 Amerikaanse politievoertuigen te voorzien van dieselmotoren. Dat heeft het concern bekendgemaakt. BMW kreeg de opdracht, die een waarde zou hebben van minstens een miljard dollar, van de Amerikaanse fabrikant van politieauto’s Carbon Motors. Naast de zware zescilinderdieselmotoren leveren de Duitsers ook de koelsystemen, de uitlaatsystemen en de automatische versnellingsbakken. Carbon Motors zegt voor BMW gekozen te hebben omdat de aandrijflijn het mogelijk maakt om te voldoen aan strenge milieueisen, de prestaties en lage onderhoudskosten. Volgens Ian Robertson, de baas van de verkoop- en marketingafdeling van BMW, leveren de nieuwe diesels brandstofbesparingen op tot 40 procent ten opzichte van vergelijkbare benzinemotoren. De C02-uitstoot kan tot 30 procent minder worden. (ANP)

Werknemers Rio Tinto betuigen schuld

SHANGHAI. De vier medewerkers van het Australisch-Britse mijnbouwconcern Rio Tinto die vorig jaar in China werden opgepakt op verdenking van bedrijfsspionage en corruptie, hebben gisteren gedeeltelijke schuldbekentenissen afgelegd tegenover de rechtbank in Shanghai. Dat bevestigden hun advocaten tijdens de eerste dag van het proces tegen de Australiër en de drie Chinezen. De managers van het grondstoffenconcern gaven toe dat zij steekpenningen hebben aangenomen, maar waren het niet eens met de bedragen die de rechtbank noemde. De aantijgingen van spionage komen pas later in het proces, dat vermoedelijk tot morgen duurt, aan de orde. De drie verdachten, onder wie de Australische directeur van Rio Tinto in Shanghai, werden vorig jaar juli opgepakt. Op dat moment voerde Rio Tinto moeizame onderhandelingen over de levering van ijzererts aan China. Een maand eerder wees de mijnbouwer bovendien een aanbod van het Chinese staatsmetaalbedrijf Chinalco af om 19,5 miljard dollar te investeren in het bedrijf. (ANP/RTR/AFP)