Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Dance met scheurende gitaren

cd hoes Black Light door Groove Armada
cd hoes Black Light door Groove Armada

cd dance ***

Groove Armada, Black Light

De nieuwe Groove Armada is even schrikken. Scheurende gitaren openen het zesde album van het Britse danceduo dat zich voorheen in de kijker speelde met dance- en loungehits als I see you baby en My friend. De eerste helft van Black Light ligt mijlenver van die relaxte strandtentsound af.

Erg is dat niet. Nick Littlemore van Empire of the Sun geeft een extra ruige rand aan de muziek, al klinkt hij soms overstuurd. Dan is Saint Saviour, live Groove Armada’s vaste gastvocalist, stabieler.

De bezoekers van de concerten van Groove Armada zullen minder geschokt zijn. Zij weten immers al lang dat de dj/producers tijdens hun optredens een muur van geluid en licht optrekken. Die sfeer hebben de mannen wellicht willen overbrengen; niet voor niets hebben ze aangekondigd dat Black Light hun laatste album is. Voortaan treden ze alleen nog maar op.

Toch is niet alles goed aan Black Light. Zo duurt het te lang voor het mooiste nummer van de plaat,Shameless met Roxy Music-zanger Bryan Ferry klinkt. Zijn herkenbaar sexy stem levert een van de weinig zwoele nummers op het album op, een welkome onderbreking. En sommige songs beklijven niet – op dat moment lijkt het alsof het idee onvoldoende is uitgewerkt.

Yaël Vinckx

Bekijk een filmpje van een Groove Armada-optreden met lasershow via nrcnext.nl/links