Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wonen

Clinton: Israël moet stoppen met bouwen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gisteren de druk op Israël opgevoerd om een einde te maken aan het bouwen van huizen in bezet Oost-Jeruzalem. In een toespraak voor de belangrijkste joodse lobbygroep in de VS, AIPAC, riep ze Israël op om „moeilijke maar noodzakelijke beslissingen te nemen”. Ze waarschuwde dat de status quo „onhoudbaar” is. Haar uitspraken komen op een moment dat de relaties tussen de VS en Israël flink bekoeld zijn. De aanleiding zijn de Israëlische plannen om 1.600 nieuwe appartementen te bouwen in Oost-Jeruzalem. Zondag zei de Israëlische premier Netanyahu dat hij blijft bij zijn beslissing tot het bouwen van de woningen in Oost-Jeruzalem. Netanyahu is gisteren in de VS aangekomen voor een driedaags bezoek. Clinton presenteerde de regering-Obama als een zeer goede vriend van Israël, die niet bang is om het land pijnlijk advies te geven als dat in zijn belang is. „Nieuwe bouwplannen in Oost-Jeruzalem ondermijnen het wederzijdse vertrouwen.” (Reuters, BBC)