Clinton en Netanyahu botsen weer

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn gisteren opnieuw openlijk gebotst over de Israëlische bouwplannen in Oost-Jeruzalem. Tijdens een forum van het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) in Washington zei Clinton dat Israëls nederzettingenpolitiek in bezet Palestijns gebied de rol van de Verenigde Staten als bemiddelaar schaadt en op de lange termijn niet in het belang van Israël is.

Netanyahu op zijn beurt verdedigde het plan voor de bouw van 1.600 appartementen in Oost-Jeruzalem. „Jeruzalem is geen nederzetting” zei de Israëlische premier tegenover het gehoor van ongeveer 8.000 pro-Israëlactivisten. „Het is onze hoofdstad.”

Eerder noemde Clinton het Israëlische plan om in het in 1967 geannexeerde Arabische deel van Jeruzalem woningen te bouwen „een zeer negatief signaal” in de Amerikaans-Israëlische relaties. Het plan, dat twee weken geleden tot woede van de Verenigde Staten bekend werd gemaakt tijdens een bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden aan Israël, kwam kort nadat de VS de Palestijnen onder druk hadden gezet om aan nieuwe vredesbesprekingen deel te nemen.

De bouwplannen ondermijnen het „wederzijdse vertrouwen” tussen de Verenigde Staten en Israël, zo zei Clinton gisteren. Andere landen in de regio zouden het conflict tussen beide landen – dat ongewoon hard van toon is – willen „uitbuiten”. Verder zei Clinton dat de VS alleen geloofwaardig kunnen bemiddelen als zij beide partijen kunnen „loven” en „bekritiseren”.

Tegelijkertijd benadrukten zowel Clinton als Netanyahu de goede onderlinge relaties. Ook betoogden zij dat zij een streep hadden gezet onder het conflict over de bouwplannen .

De premier van Israël wordt vandaag ontvangen door president Barack Obama op het Witte Huis. Het gaat om een besloten ontmoeting, wat ongewoon is tijdens een staatsbezoek van een bondgenoot. (AP, Reuters)