Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Chinees Google zonder censuur via Hong Kong

Google heeft sinds gisteren zijn zoekmachine voor de Chinese markt doorgeleid naar de Chineestalige dienst die in Hong Kong is gevestigd. Hiermee omzeilt het Amerikaanse bedrijf de door China afgedwongen censuur. Volgens persbureau AP werden bezoekers van Google.cn sinds gisteren verwelkomd met de mededeling ‘Welkom bij Google Search in China’s nieuwe thuis’. Google blijft met andere producten nog wel actief in China, zo liet het Amerikaanse bedrijf weten. Google worstelt al een tijd met zijn activiteiten op de snelgroeiende Chinese internetmarkt. De Chinese regering dwong Google de zoekresultaten te filteren, wat tegen de grondbeginselen van het bedrijf ingaat. De druppel die de emmer deed overlopen was een hackaanval in december die volgens Google uit China afkomstig was. Onderhandelingen met de regering liepen op niets uit. De Financial Times meldde vorige week al dat Google „voor 99,9 procent” zeker uit China zou vertrekken. (NRC)