Barclays doet erfenis Seegers weg

De Britse bank Barclays maakt korte metten met de nalatenschap van de Nederlander Frits Seegers, die tot vorige herfst verantwoordelijk was voor de commerciële activiteiten en consumenten van Barclays.

Zo maakte Barclays gisteren bekend dat het de kleine Indonesische Bank Akita, nog maar anderhalf jaar geleden overgenomen door Seegers om toegang te krijgen tot de Indonesische consumentenmarkt, weer afstoot. Seegers, gehuwd met een dochter van de vroegere Indonesische president Soekarno, beschouwde Indonesië als een aantrekkelijke nieuwe groeimarkt.

Zijn opvolgers richten hun vizier liever op andere markten. Anthony Jenkins, die nu aan het hoofd staat van de afdeling consumenten, liet twee weken geleden doorschemeren dat Barclays overweegt actiever te worden op de Amerikaanse consumentenmarkt.

Ook op andere markten waarin Seegers had geïnvesteerd, waaronder India, Pakistan, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten, worden de activiteiten afgeslankt. Met de herstructurering is een bedrag gemoeid van zo’n 100 miljoen pond (111 miljoen euro).

Barclays-topman John Varley stelde onlangs dat de uitbreiding van de bank in het buitenland te snel was verlopen. De bank leed in 2009 een verlies van 254 miljoen pond over zijn activiteiten op de opkomende markten, terwijl daarop een jaar eerder nog 141 miljoen pond winst was gemaakt. Seegers investeerde ook veel in Zuid-Europa. In totaal boekten beide afdelingen onder Seegers’ hoede in 2009 een winst van 2,5 miljard pond.

Barclays onthulde vorige week dat Seegers overeenkomstig zijn contract nog altijd zijn volle salaris van 161.150 pond per maand krijgt uitbetaald. Die regeling loopt door tot eind dit jaar, tenzij Seegers voordien elders emplooi vindt. In 2009 streek Seegers in totaal 2,4 miljoen pond op. Daarnaast heeft hij nog aandelenopties bij de bank.