Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

Ayaan Hirsi Ali en de roomse beschaving

Het etentje van Ayaan Hirsi Ali en Antoine Bodar heeft een briljante oplossing opgeleverd om de islam in Europa een halt toe te roepen, zo vertelt ons Jan Blokker in nrc.next (19 maart). Na de Verlichtingsadepten en Voltaire zoekt Hirsi Ali bondgenoten in de christelijke kerken.

Hirsi Ali stelt voor „overal katholieke scholen, ziekenhuizen, wijkcentra te bouwen waarvan eenzelfde beschavende werking zou kunnen uitgaan als destijds in Afrika ten tijde van het kolonialisme”. Op die beschavende werking in Nederland valt al te veel af te dingen.

Nu maken we een golf van onthullingen mee over het seksueel misbruik door katholieke religieuzen in de vijftiger en zestiger jaren, maar maar er waren veel meer vormen van machtsmisbruik. Hoeveel arbeiderskinderen werd verteld dat zij niet mochten studeren omdat ze dan hoogmoedig hun stand overschreden? Hoeveel ‘onwettige’ kinderen zijn met dwang van minderjarige moeders afgenomen? Hoeveel arbeiders zijn klein gehouden omdat ze geen lid van een vakbond mochten zijn? Hoeveel armen zijn gepasseerd door christelijke liefdadigheid omdat ze of lid de PvdA waren? Hoeveel homo’s zijn beroofd van een normaal leven? Hoeveel gehandicapte kinderen zijn er geboren omdat anticonceptie werd geblokkeerd en oude moeders nog een elfde, twaalfde, dertiende kind kregen? Hoeveel armoede is er geleden door te kinderrijke gezinnen?

Het is allemaal nog niet lang geleden. Ayaan Hirsi Ali weet daar kennelijk niets van. Ze begrijpt niet dat secularisering niet uit het niets is ontstaan. Het is dezelfde Hirsi Ali die kerk en staat absoluut gescheiden wilde zien en artikel 23 voor het recht op confessionele scholen wilde afschaffen.

Hirsi Ali heeft in Nederland politiek niets van doen. We kunnen haar dus rustig negeren. En verder kan het Vaticaan haar beveiliging op zich nemen.

J.A.M. Roijakkers

Beaumes de Venise, Frankrijk