Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Afgaan

Ik ben door rood gefietst en dreig bekeurd te worden. Ik erken mijn overtreding. De agent verzacht meteen zijn oordeel. Dat alle fietsers in Rotterdam nu eenmaal door rood rijden. Dat hij dat zelf vanmorgen ook heeft gedaan. Dat ik geen bekeuring zou krijgen wanneer zijn teamleden dit voorval niet hadden gezien. Met een vragende blik kijk ik hem aan. De agent pakt zijn bonnenboekje: „Weet u hoe het voelt om af te gaan bij collega’s?” Ik wijs de agent op zijn ietwat bijzondere motivering. Het zet hem aan het denken. Met een waarschuwing kom ik er vanaf.

Wim Labree