Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

9 planten die wél vlees eten in films

1 The Little Shop of Horrors (Roger Corman, 1960). Zwarte komedie over een bloemist die een vleesetende plant tevreden moet zien te houden. Later bewerkt tot musical. In 1986 maakte Frank Oz een remake.

2 The Day of the Triffids (Steve Sekely, 1962)In de toekomst heeft de zoektocht naar alternatieve brandstoffen geleid tot de ontdekking van de Triffid, een koolachtige plant die een eigen leven lijkt te leiden. Tijdens een wereldwijde zonnestorm worden miljarden mensen blind en komen de Triffids tot leven en ontsnappen ze.

3 Island of the Doomed/ La Isla de la Muerte(Mel Welles, 1966)Een geschifte botanicus werkt met gemuteerde planten. Hij ontwikkelt onder andere een bloedzuigende boom.

4 Navy versus the Night Monsters (Michael Hoey, 1966)Moordende bomen vechten tegen een militaire eenheid.

5 The Double Garden (Norman Thomson, 1970) Een geschifte wetenschapper verandert met behulp van donder en bliksem vleesetende planten in mensetende monsters.

6 The Mutations (Jack Cardiff, 1974)Een wetenschapper gebruikt zijn studenten voor het kruisen van mensen en planten.

7 Attack of the Killer Tomatoes (John De Bello, 1978) Parodie op B- en horrorfilms, en op The Birds van Alfred Hitchcock in het bijzonder.

8 Invasion of the body snatchers (Philip Kaufman, 1978) Buitenaardse peulen vermoorden aardbewoners en nemen hun gedaante aan en de macht over.

9 Jumanji (Joe Johnston, 1995)Twee kinderen spelen het mysterieuze spel Jumanji, waarbij een worp van de dobbelstenen allerlei monsters tot leven wekt, waaronder vleesetende planten.

De rubriek De Lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. Vandaag: het artikel op pagina 11 over vleesetende planten die geen insecten blijken te eten, maar alleen hun uitwerpselen.