Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Patiënten die hun persoonsgebonden budget rechtstreeks aan een inmiddels failliete zorgbemiddelaar lieten uitkeren, moeten het verdwenen geld nu gaan terugbetalen aan de Belastingdienst. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Een terugblik met de hoofdrolspelers van 25 februari 2009, de dag dat het vliegtuig bij Zwanenburg verongelukte.Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Het tweede deel van de reconstructie van de val van burgemeester Leers van Maastricht, de bekendmaking van de genomineerden voor de Libris Literatuurprijs en een vooruitblik op de veranderingen in het Amerikaanse zorgstelsel.Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Inez Weski, Inge de Bruin en Karin Bloemen praten over het mooiste voetbaldoelpunt ooit. Muziek van de Belgische singer-songwriter Daan, en van de concertvleugel van Vladimir Horowitz.Ned.3, 19.30-20.19u.

informatief

Volgende vraag. Consumentenprogramma dat kijkersvragen direct beantwoordt. Vandaag vragen over winkelen op internet: welke winkels zijn betrouwbaar, hoe zit het met garantie en wat is een veilige manier om te betalen.Ned.2, 19.20-19.55u.

Radar. Omdat in de intensieve veehouderij in Nederland vijf keer meer antibiotica zou worden gebruikt dan toegestaan, komt de MRSA-bacterie veel vaker voor en worden steeds meer mensen besmet met deze bacterie. Die is ongevoelig voor de meeste soorten antibiotica. Ned.1, 20.30-21.15u.

Tegenlicht: Energy risk. De wereld heeft nog een kwart eeuw tijd om op duurzame energie over te gaan. Redt Europa dat? In deze uitzending twee rampscenario’s.Ned.2, 20.55-21.46u.

De Flandriens: 1988-1995. Vierde aflevering in een reeks van zes waarin wielerverslaggever Michel Wuyts praat met Vlaamse coureurs die uitblonken in kasseiklassiekers. Vanavond met onder anderen Edwig van Hooydonck, Eddy Planckaert en Johan Museeuw.Canvas, 21.10-22.05u.

LeseHorizonte. Programma over Arabische literatuur. De Franse Nobelprijswinnaar Jean-Marie Le Clézio en Patrick Poivre d’Arvor bezoeken Beiroet en praten met Alexandre Najjar, Elias Khoury, Abbas Beydoun, Charif Majdalani, Rachid Al-Daïf en Hyam Yared.Arte, 23.30-0.25u.

muziek

Oper entdecken - Mendelssohn ‘Soldatenliebschaft’. Pas in 2006 werd de volledige partituur ontdekt van ‘Soldatenliebschaft’, dat zijn première (en tot voor kort enige uitvoering) beleefde op de twaalfde verjaardag van Felix Mendelssohn Bartholdy. De opera, hier uitgevoerd door Theater & Philharmonie Thüringen, met zangers en poppenspelers, speelt zich af in het Spanje van de negentiende eeuw. De film levert ook repetitiebeelden, een ontdekkingsreis door het Weimarer Goethe-Archiv en interviews met muziekwetenschappers.Arte, 22.35-23.30u.

radio

Componist van de week: John Taverner. Deze week elke avond om 19.30u een half uur muziek van de Engelse componist, die leefde van ca. 1490 tot 1545. Vanavond: ‘Credo’ uit Missa O Michael, (The Sixteen o.l.v. Harry Christophers); ‘Quemadmodum a 6’ (Hespèrion XX o.l.v. Jordi Savall); en ‘O splendor Gloriae’, (The Sixteen o.l.v. Harry Christophers).Radio 4, 19.30-20.00u.

De Moker. Hoorspel over de Wallen in de jaren ’70. Met o.a. Jack Wouterse, Jenny Arean, Hadewych Minis en Georgina Verbaan.Radio 1, 0.45-1.00u.