Toenadering krijgsheer Hekmatyar en Karzai

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft vandaag een delegatie van Hezb-i-Islami, een van de belangrijkste opstandelingenbewegingen van het land, ontvangen voor vredesbesprekingen. Het is de eerste keer dat hoge leiders van de beweging van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar naar Kabul kwamen.

Qutbuddin Helal, voormalig premier en adjudant van Hekmatyar, bracht een vredesvoorstel van vijftien punten mee. Belangrijkste eis is de terugtrekking van de ruim 100.000 buitenlandse militairen tussen juli en eind dit jaar. De regering en het parlement blijven aan tot er na zes maanden een overgangsregering is gevormd. In maart 2011 moeten dan een nieuwe president en een nieuw parlement gekozen worden.

De VS willen in juli 2011 beginnen met de terugtrekking van militairen, en hebben voor zover bekend geen einddatum voor de internationale missie.

Hezb-i-Islami heeft vooral invloed in regio’s in het noorden en oosten van het land. Hekmatyar heeft in de afgelopen drie decennia van oorlog vaak van alliantie gewisseld. Hij werd door de VS bewapend in de strijd tegen de Sovjet-Unie, was een van de belangrijkste krijgsheren in de daaropvolgende burgeroorlog, is korte tijd premier geweest en steunde na ‘9/11’ Al-Qaeda. Eerder deze maand vielen zestig doden bij felle strijd tussen Hezb-i-Islami en de Talibaan in Baghlan.

Karzai wil eind april een grote conferentie houden waarin een plan moet worden gemaakt voor vrede met de Talibaan en andere opstandelingen. Het is onduidelijk of de Talibaan op hoog niveau zullen deelnemen. (Reuters, AP)