Titel? Daar praten ze nog niet over

FC Twente blijft koploper in de eredivisie na het 1-1 gelijkspel tegen PSV.

Maar voor de ploeg is het nog te vroeg om te dromen van het kampioenschap.

PSV’er Stanislav Manolev (links) probeert Twente-speler Dwight Tiendalli te passeren. Op de grond Otman Bakkal. Foto Bas Czerwinski 20-03-2010, Eindhoven. PSV - FC Twente. PSV speler Stanislav Manolev in duel met Dwight Tiendalli, op de grong Otman Bakkal Foto Bas Czerwinski
PSV’er Stanislav Manolev (links) probeert Twente-speler Dwight Tiendalli te passeren. Op de grond Otman Bakkal. Foto Bas Czerwinski 20-03-2010, Eindhoven. PSV - FC Twente. PSV speler Stanislav Manolev in duel met Dwight Tiendalli, op de grong Otman Bakkal Foto Bas Czerwinski

Van wedstrijd tot wedstrijd leven, dat is het adagium dat de voetballers en de technische staf van FC Twente zaterdagavond uitdroegen na het gelijkspel tegen PSV (1-1). „We moeten elke week proberen in de trainingen alleen naar de eerstvolgende wedstrijd te kijken, hoe verleidelijk het soms ook is om te rekenen”, legde assistent-trainer Kees van Wonderen uit. „De wedstrijd tegen PSV ligt nu achter ons, dus moeten we ons focussen op de halve finale van de KNVB-beker van woensdag tegen Feyenoord. Alleen het goede gevoel nemen we steeds mee.”

FC Twente voert de eredivisie aan met vier punten voorsprong op Ajax, dat na de zege op RKC Waalwijk (5-1) een punt meer heeft dan nummer drie PSV. Met nog zes speelronden op het programma merkt ook oud-prof Van Wonderen dat de aandacht groeit voor de club uit Enschede. „Dat hoort nu eenmaal bij onze status”, zei hij. „We staan waar we willen staan, maar moeten ons alleen niet laten afleiden door de heisa en poespas er omheen. Met de coaches proberen we het voor de spelers niet groter of kleiner te maken dan het is.”

De assistent-trainer noemde gedrevenheid als bijzondere eigenschap van de selectie van trainer Steve McClaren, met daarin voetballers uit alle werelddelen voor wie het winnen van prijzen nog geen gewoonte is. „Ik zie een bepaald vuur en elan dat niet in elke spelersgroep is te vinden. Steve wakkert dat aan met zijn enthousiasme en kennis.” Eerder glinsterden al de ogen van de nieuwste Oranje-international Wout Brama toen hij zei dat dít toch echt de mooiste wedstrijden zijn om te spelen.

Anders dan PSV, dat opnieuw toonde dat het leiders in het veld ontbeert, heeft FC Twente een evenwichtige selectie, waarin spelers elkaar corrigeren. Zo kreeg Dwight Tiendalli al na twintig minuten geel voor een charge op Otman Bakkal. Vijf minuten later trok de aanvaller van PSV zijn tegenstander neer om in goede scoringspositie te komen. Tiendalli reageerde furieus, maar werd meteen tot de orde geroepen door twee ploeggenoten. Even later werd hij, na iets meer dan een half uur, uit voorzorg gewisseld voor Nicky Kuiper.

Na afloop van de wedstrijd wilde Theo Janssen, in november door de club geschorst na een auto-ongeluk waarbij alcoholgebruik in het spel was, het Philips Stadion verlaten na de mededeling dat hij niet meer aan perscontacten doet. Met een grapje werd hij teruggefloten door routinier Peter Wisgerhof. „Dit hoort er ook gewoon bij hè”, verduidelijkte de verdediger. De branievolle middenvelder hing vervolgens minutenlang klierend om de nek van Wisgerhof, die op kalme toon verslaggevers te woord stond. „Ik vind het logisch dat de buitenwereld het over een kampioenschap heeft”, zei hij. „Wij willen dat niet. Het is gewoon nog te vroeg. Bijna elke ploeg strijdt nog ergens voor. Ik denk dat we nog gekke uitslagen gaan zien in de laatste speelronden. Alleen door niet over de eerstvolgende wedstrijd heen te kijken, kunnen we voorkomen dat we tegen een nederlaag aan lopen.”

FC Twente had zaterdag in Eindhoven zomaar de tweede seizoensnederlaag kunnen lijden. In de eerste helft bleek uit niets dat de inzet van de wedstrijd de eerste plaats in de eredivisie was. PSV, zonder aanvoerder Ibrahim Afellay, speelde het minst afwachtend en was in het eerste kwartier dreigend door twee schoten van Balazs Dzsudzsak. Danny Koevermans kwam centimeters tekort bij een poging de bal in te koppen na een voorzet van Stanislav Manolev.

FC Twente kwam langzaam beter in de wedstrijd, maar de beste mogelijkheden bleven voor de thuisploeg. Bakkal, die later Brama velde met zijn elleboog, schoot over nadat hij zich had ontdaan van Tiendalli. Vlak voor rust schoot oud-PSV’er Kenneth Perez uit een vrije trap vlak over het doel en voorkwam Douglas met een sliding dat Manolev de thuisploeg op voorsprong zette.

Nog geen vijf minuten in de tweede helft kwam PSV op voorsprong door een doelpunt van Koevermans. De aanvaller kopte de bal onbewaakt achter doelman Sander Boschker na een voorzet van Manolev. Net toen de ploeg van trainer Fred Rutten de wedstrijd onder controle leek te hebben, maakte FC Twente gelijk. Club-icoon Blaise N’Kufo, in eigen stadion soms bekritiseerd en net hersteld van een blessure, passeerde doelman Andreas Isaksson met een hard schot, na voorbereidend werk van Bryan Ruiz. Daarna drong vooral PSV aan, maar de pogingen van de aanvallers misten richting, waardoor beide clubs voor de 400ste keer een gelijkspel in de eredivisie behaalden.

De veel in clichés pratende trainer McClaren sprak na afloop van vooruitgang. „Eerder dit seizoen kwamen we bij Ajax op achterstand en waren we meteen kansloos. Nu hadden we het karakter en de mentaliteit terug te komen in de wedstrijd. Ook dat zegt iets over deze spelersgroep. Nu hebben we een goede marge, maar voor dromen is het nog te vroeg.”

    • Michiel Dekker