Sport kort

Eerste toernooizege voor tennisser Haase sinds zijn rentree

CALTANISSETTA. Robin Haase heeft gisteren het challengertoernooi in het Italiaanse Caltanissetta op zijn naam geschreven. De Haagse tennisser won in de finale met 7-5 en 6-3 van de Italiaan Matteo Trevisan. Het is de eerste internationale toernooizege van Haase sinds zijn rentree in november vorig jaar. De nummer 331 van de wereld was er daarvoor veertien maanden uit wegens een slepende knieblessure. Haase was erg blij met zijn overwinning. „Aan het begin van de week zag het er niet naar uit. Ik heb een paar keer een set en een break achter gestaan en een wedstrijdpunt tegen gehad. Maar ik heb me goed teruggeknokt.” Door zijn zege zal Haase waarschijnlijk zo’n honderd plaatsen stijgen op de wereldranglijst. „Dat maakt het makkelijker om bij bepaalde toernooien binnen te komen.” (ANP)

Wereldrecord Tadese op halve marathon

LISSABON. Zersenay Tadese heeft gisteren het wereldrecord op de halve marathon verbeterd. De viervoudig wereldkampioen op deze discipline liep in Lissabon een tijd van 58.22 minuten. Daarmee was de Eritreeër 11 seconden sneller dan de oude toptijd die de Keniaan Samuel Wanjiru in 2007 liep tijdens CPC Loop in Den Haag. Het wereldrecord leverde Tadese 50.000 euro op. (ANP)

Mouris wint Ronde van het Groene Hart

ZOETERMEER. Jens Mouris heeft gisteren de Ronde van het Groene Hart gewonnen. De renner van Vacansoleil soleerde in de slotfase naar de zege. Mouris maakte deel uit van een kopgroep met sprinters als Graeme Brown en Kenny van Hummel. Hij deed in de slotfase twee aanvalspogingen, de tweede met succes. Mouris had in Zoetermeer, na 207 kilometer koersen, een kleine voorsprong op een achtervolgend groepje, waarvan de Belg Nico Eeckhout de sprint om de tweede plaats won. (ANP).

Toernooizege voor squasher Bennett

GENèVE. Dylan Bennett heeft gisteren in Genève de Swiss Open gewonnen. De Nederlandse squasher was in de finale met 11-6, 11-6 en 11-7 te sterk voor de Egyptenaar Karim Abdel Gawad. De als eerste geplaatste Bennett behaalde in Zwitserland zijn vijfde internationale toernooizege in zijn loopbaan. Vorige maand was hij al succesvol in Peru. Bij de vrouwen redde Orla Noom het niet. De als eerste geplaatste Nederlandse verloor in de halve finale met 3-2 van de Zwitserse Gaby Schmol. (ANP)

Franse rugbyers beste bij zeslandentoernooi

DUBLIN. De Franse rugbyers hebben de prestigieuze Six Nations gewonnen. Frankrijk kreeg zaterdag hulp van Schotland, dat de enige overgebleven concurrent Ierland in Dublin met 23-20 versloeg. De Franse ploeg kon daarom al voor aanvang van het duel met Engeland in Parijs de titel vieren. De rugbyers uit Frankrijk wonnen de Six Nations in 2007 voor het laatst. Ierland was afgelopen jaar winnaar van het toernooi waaraan ook Italië en Wales meedoen. (ANP)

Bokser Klitsjko houdt wereldtitels WBO, IBF

DüSSELDORF. Vladimir Klitsjko heeft zaterdag in Düsseldorf zijn wereldtitel in het zwaargewicht met succes verdedigd. De 33-jarige bokser uit Oekraïne sloeg zijn Amerikaanse uitdager Eddie Chambers voor het oog van zo’n 50.000 toeschouwers in de laatste ronde knock-out. Klitsjko behield daardoor de kampioensgordels van de boksbonden WBO en IBF. Het was de 54ste overwinning voor Klitsjko in zijn carrière, waarvan 48 op knock-out. (ANP)

Oostenrijkse ploeg wint WK skivliegen

PLANICA. De Oostenrijkse skispringers hebben gisteren in de Sloveense plaats Planica hun wereldtitel bij het skivliegen geprolongeerd. Het team, dat in Vancouver olympisch kampioen werd, eindigde ruimschoots voor Noorwegen en Finland. Grote held van het Oostenrijkse team was Gregor Schlierenzauer. Hij vloog met afstanden van 226,5 en 231 meter het verst. Bij de individuele wedstrijd werd de Zwitserse favoriet Simon Ammann wereldkampioen, voor Schlierenzauer. (ANP, DPA)

Handbalsters Dalfsen niet verder in Europa

GDYNIA. Aan het opmerkelijke Europese avontuur van de handbalsters van Dalfsen is zaterdag een einde gekomen. Dalfsen verloor in kwartfinales van de Challenge Cup het tweede duel met de Poolse club Gdynia met 31-22, na de 26-25 thuiszege vorige week. Dalfsen speelde voor het eerst een Europees bekertoernooi. (ANP)

Atleet Gena op blote voeten over de streep

ROME. Siraj Gena heeft gisteren de marathon van Rome gewonnen in een tijd van 2.08.39. Op 500 meter van de finish trok de Ethiopische atleet zijn schoenen uit – als eerbetoon aan zijn landgenoot Abebe Bikila die bij de Spelen van 1960 in Rome goud behaalde – en sprintte blootsvoets naar de overwinning. (ANP)