Sieraden geroofd tijdens sluiting van Tefaf

Tijdens het laatste uur van de kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht zijn gisteren twee sieraden gestolen met een gezamenlijke waarde van 860.000 euro. Het gaat om een platina ring met een roze saffier en een diamanten hanger.

De recherche doet onderzoek naar de zaak. Op het moment van de roof was de bewaking van de beurs op het normale niveau. Ook de Londens juwelenhandelaar Hancocks, die het slachtoffer werd, had eigen beveiliging in zijn beursstand.

Het bedrijf werd ook al de dupe van de voorlaatste kunstroof op de Tefaf, in 2008. Toen werd een ketting ter waarde van 1,2 miljoen euro buitgemaakt.

Tot de diefstal deed Hancocks normaal zaken op de beurs van dit jaar. Het bedrijf verkocht onder meer de ‘Lillie Langtry necklace’, een kostbare halsketting met Egyptische motieven van rond 1888. Die gaf de Britse kroonprins Edward, zoon van koningin Victoria, cadeau aan zijn maîtresse, de Brits-Amerikaanse actrice Lillie Langtry.

Afgelopen vrijdag ondervond de beurs hinder van een stroomstoring. Een half uur voor de opening viel de elektriciteit uit door een gebroken stroomkabel. Het duurde twee uur voordat het ongemak verholpen was. Al die tijd konden geen bezoekers worden toegelaten.

De deuren van de beurs werden afgesloten en de politie patrouilleerde extra rond het MECC. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het provinciehuis, die ook door de stroomstoring werden getroffen, konden overschakelen op een noodvoorziening.

De organisatie van de Tefaf zegt dat er dit jaar beter verkocht is dan in 2009, maar wil niet zeggen voor hoeveel geld er is omgezet. Een van de verkochte topstukken was het schilderij David en Bathseba van de Duitser Lucas Cranach de Oudere uit 1534. Het was te koop voor een vraagprijs van 5,3 miljoen euro. Voor hoeveel geld het van eigenaar wisselde, is niet bekendgemaakt.

Waar de bezoekers uit de Verenigde Staten het in 2009 wegens de economische crisis een beetje lieten afweten, kwamen ze nu wel weer naar Maastricht. Zowel particuliere verzamelaars als musea leken de weg weer te hebben teruggevonden.

De Tefaf ging op 12 maart open en sloot gisteren. De internationale kunst- en antiekbeurs trok dit jaar ongeveer 72.500 bezoekers. Dat is zo’n zeven procent meer dan in 2009 en vergelijkbaar met het jaar daar voor. De Tefaf blijft tot minimaal 2015 in Maastricht. De beurs vindt sinds 1988 in het congrescentrum het MECC plaats.