Sauerbreij in topseizoen ook beste in wereldbeker

Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft gisteren haar succesvolle seizoen afgesloten met de eindzege in de wereldbeker parallelslalom. De dertigjarige olympisch kampioene op de parallel reuzenslalom kwam bij de slotwedstrijd in La Molina niet verder dan de kwartfinales, maar zag haar enige overgebleven concurrente Doris Günther in de finale verliezen van de Russische Ekaterina Toedegesjeva.

Günther was in de kwartfinale verantwoordelijk geweest voor de uitschakeling van Sauerbreij, die als zesde eindigde. Dat was voldoende om Günther voor te blijven in het klassement. De Oostenrijkse had Sauerbreij, die vorige week de wereldbekerwedstrijd in Valmalenco won, alleen van de eerste plaats kunnen stoten door een zege in La Molina.

Na haar uitschakeling volgde Sauerbreij gespannen het vervolg van de wedstrijd in La Molina, waar ze volgend jaar hoopt te schitteren tijdens de WK. Toen Günther in de finaleruns twee keer in de fout ging, brak de lach door op het gezicht van de Nederlandse. „Ik was de beste op de dag van de Spelen en ik ben de beste van het hele seizoen”, zei Sauerbreij. „Dit is uniek. Alles komt in één seizoen samen. Ik zie het als de beloning voor heel hard werken.”

Door haar olympisch succes in Vancouver, de wereldbekerzeges in Kreischberg en Valmalenco en de eindzege in het wereldbekerklassement krijgt Sauerbreij het de komende weken druk. De Amsterdamse, die besloten heeft nog twee jaar op het hoogste niveau door te gaan, heeft veel afspraken. „Mijn agenda zit bomvol. Ik heb veel ‘nee’ moeten verkopen. Ik heb de keuze gemaakt met topsport door te gaan en dan kun je niet alles doen. Ik moet blijven investeren om volgend seizoen weer tot de wereldtop te behoren. De concurrentie is moordend.”

Sauerbreij wil zich in 2011 tot wereldkampioene laten kronen op de piste waar het gisteren even wat moeizamer ging. „Het was bijna zomers op 2.000 meter hoogte. De sneeuw was boterzacht”, zei ze over de omstandigheden. De komende weken moet ze zaken regelen met betrekking tot de invulling van haar begeleidingsstaf voor het volgende seizoen. Dat hangt onder meer af van de financiële mogelijkheden.

Dat 2010/2011 een ander seizoen wordt besefte Sauerbreij gisteren terdege. „Wat ik deze winter allemaal heb bereikt, zal me nooit meer lukken”, stelde ze in de Spaanse zon. „Ik zal opnieuw doelen moeten stellen richting de WK. Dit is ongetwijfeld het mooiste seizoen in mijn leven, terwijl ik alles nog een plaatsje moet geven. Het is allemaal zo bijzonder, dit is niet te evenaren.” (ANP)