Sablikova prolongeert wereldtitel

De Tsjechische Martina Sablikova heeft gisteren in Heerenveen haar wereldtitel allround geprolongeerd. Eerder dit jaar won de 22-jarige schaatsster het EK, goud op de olympische drie en vijf kilometer, brons op de 1.500 meter en de wereldbeker op de lange afstanden. Zelfs Sven Kramer kan er jaloers op zijn.

„Na mijn olympische gouden medailles heb ik het erg druk gehad”, zei Sablikova na afloop. Samen met haar coach Petr Novak werd ze gehuldigd van regeringszetel Praag tot haar woonplaats Zdár nad Sázavou. „Ik was moe en miste motivatie. Ik dacht dat ik hier niet goed zou presteren. Nu ben ik blij dat ik heb meegedaan. Dit is mijn beste seizoen ooit.”

De frêle stayer behaalde de wereldtitel in fraaie stijl. Na de eerste dag stond ze behoorlijk achter op Ireen Wüst en Kristina Groves, beiden specialisten op de 1.500 meter. Juist op die afstand toonde Sablikova dat ze als allrounder is gegroeid. In 1.57,23 verloor ze niet veel op Groves (1.56,64) en olympisch kampioen Wüst (1.56,86). Op de afsluitende vijf kilometer rekende ze in een rechtstreeks duel af met Wüst: 6.50,98 tegen 7.07,63. Groves (7.02,17) werd tweede in het eindklassement.

„Het was alles of niets”, zei Wüst (23). „Het is niets geworden. Nou ja, niets; ik ben derde. Meer zat er gewoon niet in. Ik ben niet zoals Sven Kramer voor de vierde keer wereldkampioene geworden, maar ik sta wel voor de vierde keer op het podium.”

Sablikova kwam met haar puntentotaal van 161.022 niet in de buurt van de 158.662 waarmee Wüst (nu 162.106) in 2007 de wereldtitel won. De generatie Cindy Klassen (gisteren elfde) en Anni Friesinger (die met een knieblessure vreest voor het einde van haar carrière) gaf het allrounden in de vorige olympische cyclus tot Turijn 2006 een enorme impuls, maar lijkt nu uitgerangeerd. Van de ouderen haakte dit seizoen ook Claudia Pechstein (38) voorlopig af, die voor twee jaar werd geschorst wegens dopegebruik hoewel vier onafhankelijke Duitse medici afgelopen week verklaarden dat ze onschuldig is.

Aanwas uit de jeugd lijkt achter Sablikova vooral te komen van de achttienjarige Noorse Hege Bøkko, die op een WK allround voor senioren debuteerde met twee persoonlijke records en de dertiende plaats, en de één jaar jongere Tsjechische Karolina Erbanova (zeventiende).

Wellicht kan de Nederlandse Lotte van Beek, vorige week in Moskou vóór Bøkko wereldkampioene bij de junioren, volgend seizoen aansluiting vinden.

Wüst heeft haar contract bij TVM nog niet verlengd, maar kondigde gisteren alvast aan de strijd met Sablikova de komende jaren nog niet op te geven. Ze wil zich meer gaan richten op 500 en 1.500 meter. „Daar moet ik een groter gat zien te slaan.”