Rouvoet wil geen extra eigen onderzoek

Demissionair minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) wil niet zelf opdracht geven voor een onderzoek naar de rol van de Kinderbescherming bij het seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen.

De minister laat dat over aan de commissie-Deetman, die namens de katholieke bisschoppen onderzoek doet.

Dat liet Rouvoet zaterdag weten naar aanleiding van meldingen van misbruik in de jaren 60 van kinderen die door de Raad voor de Kinderbescherming in rooms-katholieke internaten werden geplaatst. RTL Nieuws ontving elf meldingen van slachtoffers die door de Kinderbescherming waren geplaatst in het katholieke kindertehuis Huize Nazareth in Tilburg. Rouvoet wil Deetman wel vragen of hij bereid is ook te kijken naar slachtoffers die destijds onder het gezag van de Kinderbescherming stonden.

In de Tweede Kamer is vooralsnog geen meerderheid voor een overheidsonderzoek. Kamerlid De Pater (CDA) vindt het „niet nuttig” om twee commissies opdracht te geven misbruik te onderzoeken. Ook SP en PVV willen het Deetman-onderzoek afwachten, al zegt PVV-Kamerlid Agema wel dat de overheid „hier absoluut bovenop moet zitten.” De PvdA wil wel een onderzoek, aldus Kamerlid Arib: „Het is prima dat de kerk een eigen onderzoek instelt, maar dat lijkt me een vlucht naar voren. Zij voert nu de regie. Dit ontslaat de overheid niet van de eigen verantwoordelijkheid.” GroenLinks heeft vandaag een spoeddebat over het onderwerp aangevraagd en wil dat minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) onmiddellijk een overheidsonderzoek instelt. Ook VVD, D66 en de Partij voor de Dieren zijn daar voor, maar die vormen geen Kamermeerderheid.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Rouvoet wil geen extra eigen onderzoek (22 maart, pagina 3) staat dat RTL Nieuws elf meldingen van slachtoffers kreeg over misbruik in Huize Nazareth in Tilburg. Dat moet zijn: vier meldingen die betrekking hadden op twaalf jongens, aldus RTL.