Review: Bowers & Wilkins P5 hoofdtelefoon voor iPod/iPhone

image001Een hoofdband van schaapsleer uit Nieuw-Zeeland. Zou dat het geheim zijn van het draagcomfort van de P5 koptelefoon van Bowers & Wilkins? Deze hifi-fabrikant, vooral bekend van zijn speakersets, introduceerde onlangs een hoofdtelefoon speciaal voor iPhones en iPods.

De P5 valt behalve door zijn prijskaartje (299 euro) op door een afwijkend design. Het lijkt erop dat de oorschelpen aan twee gedraaide ijzerdraadjes hangen. Die draden houden de aansluiting op de oren voldoende ‘op druk’ om de meeste omgevingsgeluiden buiten te houden. Daarom hoef je het volume niet ver open te schroeven om van de muziek te kunnen genieten.

B&W moest lang met lede ogen aangezien hebben hoe concurrerende merken als Bose de lucratieve iPod -markt veroverde met goede, maar ook relatief prijzige audio-accessoires.  Het antwoord ligt er nu: een luxe hoofdtelefoon die mogelijk nog duurder is. En wie legt er nou 300 euro neer voor een koptelefoon? Muziekliefhebbers die regelmatig een lange trein- of vliegreis maken, bijvoorbeeld. B&W gaan er prat op dat de P5 het meest draagcomfort biedt, zodat je niet snel vermoeid raakt als je een paar uur met deze hoofdtelefoon op zit. Vandaar dat zachte schaapsleer op je hoofd.

Zo klinkt de P5 ook: als een gelikte hifi-set die niet mag vermoeien. Er zit veel druk in de laagweergave om ook in lawaaierige omstandigheden genoeg bas te horen, maar de details in de hoogte worden er niet door overstemd. Voor de test zijn verschillende muziekstijlen beluisterd, van country en bluegrass tot rock, van dance tot metal. Een paar namen: Muse, AC/DC, Solomon Burke, Frank Zappa, DJ Tiësto,  Johnny Cash, Macy Gray, Anouk, Alison Krauss & Union Station. Bij elk album valt op dat er met de P5 meer te horen valt dan zelfs de betere in ear-sets.  Slechte mp3-tjes vallen ook door de mand: muziekbestanden onder de 160 kbps komen hoorbaar vlakker over dan 256 of 320 kbps-rips.

Eigenlijk had deze bespreking al een stuk eerder kunnen verschijnen. Maar als je met een P5 hoofdtelefoon op naar je mobiele muziekverzameling op je luistert, ontdek je details die alleen uit de verf komen als je thuis op een goede stereoinstallatie luistert, of met een goede studiohoofdtelefoon. Veel goede hoofdtelefoons hebben niet de beschikking over een volumeregeling en play/pause-knop van de iPod of iPhone, laat staan dat er een microfoontje in zit om gesprekken aan te nemen. Dat gemak biedt de P5 wel.

De P5 is met z’n 195 gram en platte ontwerp niet zo groot en zwaar als een volwaardige studiokoptelefoon, maar een stuk minder handzaam dan de gangbare oortjes die je snel in je jas of tas propt. Daar staat tegenover dat je deze P5 een stuk minder snel kwijt zult raken. Tenzij je ermee gaat rond fietsen. In dat geval  zal een andere muziekliefhebber dat Nieuw-Zeelandse schaap snel van je hoofd grissen.

Meer specificaties van de B&W P5 staan hier.

    • Marc Hijink