Retour Den Haag-Brussel

Ambtenaren blijven zonnig

Ambtenaren zijn doordrongen van de noodzaak tot ingrijpende bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Toch zijn ze optimistisch over de eigen toekomst. Tachtig procent van hen weet zelfs zeker dat de eigen baan behouden blijft, al voorzien zij ook dat hun kantoorgenoten er bij bosjes uit vliegen. Dit blijkt uit onderzoek van overheidsmagazine Re.Public.

Dit geloof in eigen succes kan duiden op een amerikanisering onder het ambtenarenkorps. Uit wereldwijd onderzoek blijkt immers al decennia dat vooral Amerikanen er geen been in zien pessimistisch te oordelen over ’s lands economische vooruitzichten, om tegelijk zonnig naar de eigen economische toekomst te kijken. De Amerikaanse droom betekent voor hen: ik ben beter dan de rest.

In Europa is dat anders. Daar gaat pessimisme over de economie doorgaans hand in hand met een donker beeld van de eigen toekomst. Ambtenaren gaan deze week met elkaar in debat over het onderzoek, in het Amsterdamse Carré. Voor extra theatrale invulling van die bijeenkomsten kan een ander onderzoek zorgen, van vorig jaar. Toen bleek dat de helft van alle ambtenaren niet onder een PVV-minister wil dienen. Voor personeelsfunctionarissen die niet van conflict houden, biedt PVV-regeringsdeelname dus een lonkend perspectief. Bovendien krijgen de zittenblijvers dan nog gelijk: bij zoveel weglopers zijn gedwongen ontslagen niet meer nodig. (PvO)

Strijd om Europese ambassades begint

EDEO. Het klinkt als een schoonmaakmiddel, klaagde Kamerlid Ormel (CDA) onlangs. In werkelijkheid gaat het om de Europese Dienst voor Extern Optreden, zeg maar het Buitenlandse Zaken van Europa. De kenners houden het liever bij de Engelse benaming, de External Action Service – dat klinkt iets professioneler. Maar welke benaming ook: het betreft Europese institutionele structuren en Europese ambtenaren. Kortom, een recept voor hooglopende strijd.

Die wordt dan ook gevoerd in Brussel. Nu er een soort van Europese minister van Buitenlandse Zaken (BZ) is, hoort daar ook een ambtenarenapparaat bij. Deels zitten die nu al bij de Commissie, het uitvoerend bestuur van de Unie. Deels zitten die ook al bij het zogeheten raadssecretariaat, de vertegenwoordiging van de lidstaten. Die twee moeten worden samengevoegd, en ook nog worden aangevuld met een contingent ambtenaren van ministeries van BZ uit de 27 lidstaten.

Nederland rekende aanvankelijk op een stuk of twintig ambtenaren die zouden kunnen worden uitgezonden. Die ambtenaren moeten, als ze niet in Brussel worden gestationeerd, Europese ambassades gaan opzetten. Maar hoe wordt voorkomen dat die het werk van lidstaten dupliceren? Die vraag werpt een veelvoud aan barricades op. Voorlopig zijn in Den Haag de vacatures voor Brussel dan ook nog niet opengesteld. (MK)

Annie’s storm in CDA luwt nog niet

De kille tegenwind blijft uit het oosten komen. Het Twentse CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik laat zich niet omver blazen. Jan Peter Balkenende kan beter vertrekken, zei ze dinsdag. Het CDA dreigt met hem de derde of vierde partij te worden. De reactie van Balkenende was weinig verfijnd. „Ik denk dat afscheid nemen een beetje pijn doet”, zei hij over Schreijer-Pierik, die na de verkiezingen niet terugkeert. Er waren maar zes mensen die kritiek hadden geuit, voegde Balkenende toe.

In het weekend ging Schreijer in Tros Kamerbreed in de rebound: ze krijgt uit de partij veel steun maar niemand durft dat openlijk te zeggen. En de CDA-fractie was ook kritisch geweest. Volgens haar heeft fractievoorzitter Van Geel „duidelijk een signaal” namens de fractie aan het partijbestuur moeten overbrengen over de positie van Balkenende. De fractiewoordvoerder ontkent dit.

Wederom geen fijn weekje dus voor het CDA. Want er kwam nog eens een moeilijk uit te leggen draai met de kilometerheffing bij. Met de verkiezingen in zicht is het CDA ineens tegen. Maar geen zorgen, verzekeren CDA’ers. Alles wijst op een goede uitslag: Balkenende komt altijd sterk terug, en Annie en de kilometerheffing zijn zo vergeten. Alles gaat straks over de economie, en daar heeft Job Cohen geen verstand van. (HS)

Bijdragen: Mark Kranenburg, Pieter van Os en Herman Staal