Regeringswijziging na verlies partij Sarkozy

In Frankrijk is een regeringswisseling op komst na de definitieve nederlaag van regeringspartij UMP in de regionale verkiezingen gisteren. Premier Fillon sprak van een teleurstelling waarvoor hij de verantwoordelijkheid neemt.

Naar verwachting biedt hij vandaag geen ontslag aan, maar president Sarkozy en hij zullen een aantal ministers vervangen. Fillon erkende gisteren „een succes van de linkse lijsten” in de tweede ronde van de regionale verkiezingen. Na de eerste ronde vorige week weigerde hij de rechtse nederlaag te erkennen.

Links boekte de grootste winst sinds Nicolas Sarkozy de UMP aanvoert. De gecombineerde lijsten van de Parti Socialiste, Europe Ecologie (ex-Groenen) en het Front de Gauche (ex-communisten) winnen volgens de exitpolls 24 van de 26 regio’s. Zij zullen daar de regionale presidenten leveren, die vooral infrastructurele macht hebben.

Links haalde niet alle regio’s binnen, zoals eerste secretaris Martine Aubry van de PS zich ten doel had gesteld. Op het Franse vasteland bleef de Elzas rechts, terwijl de enige andere rechtse regio, Corsica, naar links ging. Overzees kreeg rechts La Réunion in handen.

Formeel verandert er niets in de machtsbalans op het nationale niveau. Maar er wordt een grote politieke lading toegekend aan de regionale uitslag. De UMP incasseert een nederlaag door een combinatie van een lage score (33,5 procent op nationaal niveau) en een relatief hoge score van het extreem-rechtse Front Nationaal (27,5 procent). De campagne die de partijgenoten van Sarkozy deze week voerden om de nederlaag te beperken door het eigen electoraat te mobiliseren mislukte. De opkomst was met 49 procent maar iets hoger dan het diepterecord van 46 procent, vorige week in de eerste ronde.

Kopstukken van de UMP verschenen gisteren op televisie met de boodschap dat de regering zich nader gaat toeleggen op de belangrijkste hervormingen, zoals van de pensioenen en de overheidsfinanciën.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In de krant van 22 maart (Regeringswijziging na verlies partij Sarkozy, pag. 8) stond dat het Front National 27,5 procent van de stemmen had gehaald bij de regionale verkiezingen. Dat moest zijn: 17, 5 procent.