Prima dat Bolkestein uit de school heeft geklapt

Frits Bolkestein is opgestapt uit de jury van de Ida Gerhardt Prijs. Op de opiniepagina van van 17 maart zegt hij dat de verlening aan de winnende dichter een aanfluiting is. De winnaar voldoet niet aan de criteria. Een pagina verderop spreekt medejurylid en literatuurprofessor Thomas Vaessens zijn verdriet uit over het feit dat Bolkestein uit de school klapt. Van Vaessens had Bolkestein zijn mond moeten houden. Ik vind van niet.

Het is jammer dat de persoon van de winnende dichter in het ongerede raakt, maar we mogen Bolkestein dankbaar zijn. Als er iets de moeite waard is om over te discussiëren, om over in de clinch te gaan, is het kunst. Kunst is cultuur die tot op het bot gaat. Daarvoor mogen intellectueel geweld en emoties hoog oplopen; ook in de publieke arena. Weinig is meer de moeite waard.

Ronald Glasbergen

Criticus en maker kunsten, Rotterdam

    • Ronald Glasbergen
    • Maker Kunsten