Nederland kort

‘Geen onderzoek naar Kinderbescherming bij misbruikzaak kerk’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Demissionair minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) stelt zelf geen onderzoek in naar de rol van de Kinderbescherming bij het seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen. Hij laat dat over aan de commissie-Deetman, die namens de katholieke bisschoppen onderzoek doet. Dat zei hij afgelopen zaterdag naar aanleiding van meldingen van misbruik in de jaren zestig van kinderen die door de Raad voor de Kinderbescherming in rooms-katholieke internaten waren geplaatst. RTL Nieuws ontving elf meldingen van slachtoffers die door de Kinderbescherming waren geplaatst in het katholieke kindertehuis Huize Nazareth in Tilburg. Het tehuis werd gerund door de Fraters van Tilburg. Volgens de slachtoffers hebben meerdere fraters hen vanaf zeer jonge leeftijd misbruikt en mishandeld. Het is de tweede keer dat de Fraters van Tilburg beschuldigd worden. Vorige week bleek uit onderzoek van NRC Handelsblad en de Wereldomroep dat de orde zich in de jaren zestig ook in het blindeninstituut in Grave schuldig had gemaakt aan misbruik en mishandeling.

Lees de reacties van Ierse katholieken op de brief van de paus op pagina 9

Drie broertjes vast wegens mishandeling

DEN BOSCH. De politie heeft drie broertjes van 12, 13 en 14 jaar uit Den Bosch aangehouden op verdenking van mishandeling van twee 14-jarige jongens. Dat meldt een woordvoerder van de politie gisteren. Het gewelddadige incident gebeurde vrijdagmiddag in Den Bosch. Een van de slachtoffers kreeg een schok toegediend met een stroomstootwapen. Het andere slachtoffer liep een hoofdwond op door een klap met een stok. De verdachten zouden ook met een mes hebben gedreigd. De 12-jarige verdachte werd kort na het voorval op straat aangehouden, in het bijzijn van zijn ouders. Hij werd ondanks zijn jonge leeftijd in verzekering gesteld, gezien de ernst van het delict. De politie had er bij de ouders op aangedrongen de andere twee jongens zelf naar het politiebureau te brengen. Zij werden zondag door hun vader gebracht. Ook zij zijn in verzekering gesteld. (ANP)

Sieradenroof tijdens kunstbeurs Tefaf

Maastricht. Onbekenden hebben gisteren op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht twee sieraden gestolen ter waarde van in totaal 860.000 euro. Het zou gaan om een platina ring bezet met diamanten en een 11,65 karaat roze saffier en een 7,23 karaat diamanten hanger. Beide zijn eigendom van de Londense antiekhandelaar Hancocks. Van de daders ontbreekt elk spoor. Het is niet de eerste keer dat er dieven toeslaan op de kunstbeurs, die gisteren zijn laatste dag beleefde. Twee jaar geleden werd tijdens de Tefaf een diamanten halsketting met een verkoopwaarde van 1,2 miljoen euro gestolen. (ANP)

Nachtelijk onderzoek tunnels Veenendaal

Veenendaal. Een passantenonderzoek door de politie bij fietstunnels in Veenendaal in de nacht van zaterdag op zondag heeft een aantal tips opgeleverd over de drie brute berovingen die daar vorig weekeinde plaatsvonden. Dat zei een woordvoerder van de politie gisteren. De gouden tip zat er echter niet bij. Bij de incidenten werden drie mensen beroofd en mishandeld. Twee slachtoffers werden ontkleed, van wie er een bloot op het spoor werd gelegd. Acht politieagenten spraken in totaal 85 voorbijgangers. Bij de politie waren eerder al enkele tientallen tips binnengekomen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. (ANP)