Merkel: geen rechtstreekse steun Grieken

De Duitse bondskanselier Merkel keert zich tegen voorzitter Barroso van de Europese Commissie, die wil dat eurolanden Griekenland direct steunen.

Merkel is daar tegen en heeft dit weekeinde herhaald dat geld voor Griekenland wat Duitsland betreft niet aan de orde is. Merkel waarschuwde gisteren op de Duitse radio voor een verdere discussie over financiële steun aan Griekenland. Ze zei dat op de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders, later deze week in Brussel, geen beslissing over de Griekse kwestie zal worden genomen. „Griekenland is niet insolvabel, en dus is de vraag naar financiële hulp ook geen punt van debat”, zei Merkel.

Om geen nieuwe onrust op de financiële markten te veroorzaken, mogen op de Europese topontmoeting volgens haar „geen valse verwachtingen” worden gewekt. Merkel heeft gistermiddag met de Griekse premier Papandreou telefonisch overleg gevoerd, „en die heeft haar bevestigd dat zijn land geen financiële hulp nodig heeft”, aldus een regeringswoordvoerder.

Commissie-voorzitter Barroso had aangedrongen op een snel besluit van de Europese leiders over kredieten aan Griekenland. Hij kwam met het plan voor bilaterale steun aan Athene van landen uit de eurozone en drong er met name bij Merkel op aan om in te stemmen met een hulppakket.

Vandaag verhoogt Barroso de druk op Berlijn. In de krant Handelsblatt zegt hij: „Het is een Duits belang om de stabiliteit van de Europese muntunie veilig te stellen.” De Europese Unie moet het probleem dringend oplossen, „onafhankelijk van de politieke agenda in de lidstaten”.

Uit een publicatie van Der Spiegel blijkt vandaag dat de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, in geval van nood bereid zou zijn tot Duitse staatshulp, als de stabiliteit van de euro in gevaar is. Een woordvoerder van Merkel zegt desgevraagd dat nu „technische besprekingen” plaatsvinden, als steun aan Griekenland als enige laatste redmiddel nog over is. „In dat geval is voor de bondskanselier hulp door het IMF zeker een onderwerp.”