Kort nieuws Buitenland

Staatsmedia in China halen uit naar Google

Peking, 22 maart. Chinese staatsmedia hebben afgelopen weekeinde uitgehaald naar Google. In kritische commentaren schreven ze dat de Amerikaanse zoekmachine buitenlandse machten helpt om China en zijn wetten aan te vallen. De commentaren komen op een moment dat er signalen zijn dat Google uit China zal vertrekken. In januari liet Google weten dat het niet meer meewerkt aan de Chinese internetcensuur. In een commentaar van het officiële staatspersbureau Xinhua werd Google ervan beschuldigd een politieke agenda te hebben en dat het internetbedrijf zich moet houden aan de wetten van het land waar het zaken doet. (AP)

Balkantop roept op tot eensgezindheid

Belgrado, 22 maart. Met een oproep tot eensgezindheid en meer samenwerking hebben de politieke leiders van landen uit ex-Joegoslavië zaterdag een eerste regionale top afgesloten. De conferentie was al gekortwiekt omdat de Servische president Boris Tadic wegbleef uit protest tegen de aanwezigheid van Kosovo. Servië beschouwt Kosovo als een Servische provincie en niet als een onafhankelijk land. Premier Nikolas Spiric van Bosnië-Herzegovina was wel aanwezig maar stapte op tijdens de toespraak van de Kosovaarse premier Hashim Thaci. Namens de EU was alleen eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Fuele heel kort aanwezig. EU-voorzitter Spanje, dat Kosovo niet heeft erkend, organiseert in juni een eigen Balkanconferentie in Sarajevo. (VIP)

Duizenden betogen voor Berlusconi

Rome, 22 maart. Aanhangers van de partij Het Volk van de Vrijheid hebben zaterdag in Rome betoogd om hun steun te uiten aan premier Silvio Berlusconi. Gisteren zorgde dat vooral voor een polemiek over het aantal betogers: minstens een miljoen volgens de organisatoren, ongeveer 150.000 volgens de officiële cijfers van de prefectuur. Berlusconi sprak zijn aanhang toe en haalde als altijd uit naar de linkse oppositie en de rechterlijke macht. Komende zondag en maandag worden in Italië regionale verkiezingen gehouden. In enkele regio’s mag de partij van Berlusconi niet meedoen omdat de lijst met namen van kandidaten te laat werd ingediend. (AFP)

Vijfde arrestatie na raid pokertoernooi

Berlijn, 22 maart. De Duitse politie heeft een vijfde verdachte gearresteerd na de brutale overval op een pokertoernooi in een hotel in Berlijn eerder deze maand. Volgens de autoriteiten gaat het om de organisator van de overval, een 28-jarige man met Libanees paspoort. Hij zat volgens de politie aan het stuur van de vluchtwagen. De vijf overvallers waren gewapend met pistolen en een machete en gingen er vandoor met 242.000 euro. Van de buit is nog geen spoor gevonden. (AP)

Thaise betogers verwerpen gesprek

Bangkok, 22 maart. Oppositie-activisten in Thailand hebben gisteren een aanbod van de regering voor een gesprek afgewezen. Premier Abhisit stelde voor om een minister naar de betogers te sturen voor gesprekken, maar de aanhangers van de afgezette premier Thaksin stemden daar niet mee in. Ze willen wel praten, maar alleen met de premier en op voorwaarde dat de ontbinding van het parlement bespreekbaar is. Voor premier Abhisit is die eis echter onbespreekbaar. Voor de achtste dag protesteerden dertigduizend aanhangers van Thaksin in het centrum van de Thaise hoofdstadBangkok. De betogingen zijn tot dusverre vreedzaam verlopen. Twee dagen geleden trokken zo’n 60.000 demonstranten op motorfietsen en in pick-up trucks door de stad. (Reuters)

Van Rompuy zoek in EU-databank

Rotterdam, 22 maart. Herman Van Rompuy, de eerste voorzitter van de Europese Raad, is onvindbaar in de EU Whoiswho, de officiële gids van de Europese Unie. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard. Bij de Europese Raad wordt Van Rompuy niet genoemd, en ook via de zoekfunctie op de site is de ‘president’ van de EU onvindbaar.

Zoek zelf via http://europa.eu/whoiswho