Kiescommissie Irak wijst eis tot hertelling af

Er komt geen handmatige hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht bij de parlementsverkiezingen op 7 maart in Irak. Dat heeft de Iraakse kiescommissie gisteren laten weten. Zowel president Jalal Talabani als premier Nouri al-Maliki eist een handmatige hertelling om vermeende onregelmatigheden bij het stemmentellen te corrigeren. De voorlopige uitslagen wijzen op een nek-aan-nekrace tussen Maliki en voormalig premier Iyad Allawi.

„We kunnen niet helemaal opnieuw beginnen en alle stemmen met de hand tellen”, zo zei gisteren Saad el-Rawi, de voorzitter van de Iraakse kiescommissie. „We hebben meer dan 50.000 stembureaus en 350.000 verkiezingsfunctionarissen”, aldus Rawi. „Willen ze alle stembussen terugsturen naar de bureaus en alle functionarissen terugroepen?” Rawi zei dat het uitslagensysteem betrouwbaar is, met een dubbele telling per computer gevolgd door een handmatige controle. De voorlopige uitslag van de verkiezingen zal vrijdag bekend worden gemaakt.

De Iraakse president Talabani riep gisteren op tot een handmatige hertelling van de stemmen. Talabani, wiens partij PUK deel is van de Koerdische Alliantie, gaf niet aan in welke van de achttien provincies opnieuw geteld moet worden. De Koerdische Alliantie lijkt in de strategisch belangrijke provincie Tamim te gaan verliezen van de Iraqiya-alliantie van ex-premier Allawi (2004-2005). In Tamim ligt de oliestad Kirkuk, waar zowel Koerden als Arabieren aanspraak op maken.

Zaterdag riep premier Maliki al op tot een hertelling. Maliki, de voorman van de nationalistische Staat van het Recht-beweging, gaf evenmin aan in welke provincies zo’n hertelling moet plaatsvinden. Een week geleden, toen zijn beweging nog een comfortabele voorsprong leek te hebben, zei Maliki dat het verkiezingsproces soepel scheen te verlopen.

De Iraqiya-alliantie van de seculiere shi’iet Allawi liep gisteren ruim tienduizend stemmen voor op de coalitie van premier Maliki. Het absolute stemmenaantal hoeft overigens niet doorslaggevend te zijn, want de parlementszetels worden verdeeld op basis van de uitslag per provincie.

De parlementsverkiezingen in Irak, de eerste sinds 2005, gelden als een belangrijke test voor de stabiliteit en het zelfbesturend vermogen na de terugtrekking van de Amerikaanse troepenmacht. De huidige coalitie is er een van Maliki met de fundamentalistische shi’ieten onder Ammar al-Hakim en Muqtada Sadr. (Reuters, AP, BBC)