Internationaal kort

Man opgepakt voor grafschennis drie bisschoppen Cyprus

Nicosia. De politie van Cyprus heeft gisteren een Roemeense man gearresteerd. Hij zou de graven van drie aartsbisschoppen hebben geschonden op een begraafplaats in de hoofdstad Nicosia. De 34-jarige man bekende de marmeren dekplaten die op de graven lagen te hebben verplaatst, aldus de politie. De lichamen van twee van de bisschoppen leken aanvankelijk te zijn gestolen, maar de botten van een van hen bleken jaren geleden ergens anders te zijn begraven. De verdachte ontkent de resten van de bisschoppen te hebben verwijderd uit de graven. Hij werd opgepakt nadat hij een zak met menselijke uitwerpselen gooide naar agenten op een politiebureau in Nicosia. De bisschoppen leidden de Griekse orthodoxe kerk in de late negentiende en vroege twintigste eeuw op het eiland. De grafschending komt twee weken nadat drie mannen werden aangehouden op verdenking van de diefstal van de lijk van de voormalige Cypriotische president Tassos Papadopoulos. Zijn lijk werd die maanden geleden gestolen, maar werd teruggevonden na een tip. (BBC)

Chinese staatsmedia halen uit naar Google

Peking. Chinese staatsmedia hebben afgelopen weekeinde uitgehaald naar Google. In kritische commentaren schreven ze dat de Amerikaanse zoekmachine buitenlandse machten helpt om China en zijn wetten aan te vallen. De commentaren komen op een moment dat er signalen zijn dat Google zijn Chinese website opdoekt. In januari liet Google weten dat het niet meer meewerkt aan de Chinese internetcensuur. In een commentaar van het officiële staatspersbureau Xinhua werd Google ervan beschuldigd een politieke agenda te hebben en dat het bedrijf zich aan de wetten van het land waar het zaken doet, moeten houden. De China Daily schreef dat Google zijn geloofwaardigheid in de grootste internetmarkt ter wereld zal verliezen als het zijn vertrek uit China verbindt aan politieke zaken. (AP)

Thaise betogers weigeren

gesprek

Bangkok. Oppositie-activisten in Thailand hebben gisteren een aanbod van de regering tot een dialoog geweigerd, nadat premier Abhisit het ontbinden van het parlement heeft afgewezen. De premier stelde voor om een minister naar de betogers te sturen voor gesprekken, maar de aanhangers van de afgezette premier Thaksin stemden daar niet mee in. Ze willen wel praten, maar alleen met de premier en op voorwaarde dat de ontbinding van het parlement bespreekbaar is. Voor de achtste dag protesteerden 30.000 de aanhangers van Thaksin in Bangkok. De betogingen zijn tot dusverre vreedzaam verlopen. Twee dagen geleden trokken zo’n 60.000 demonstranten door de stad. (Reuters)