ING ontloopt btw via Zwitserland

ING heeft de afgelopen drie jaar een kleine 30 miljoen euro aan Nederlandse btw-afdrachten ontlopen. De bank en verzekeraar bespaarde op de belasting omdat de wereldwijde contracten voor telecom en automatiseringsdiensten via Zwitserland liepen.

Dit zei een woordvoerder van ING vanmorgen. De bank-verzekeraar reageerde op een artikel in Het Financieele Dagblad , dat meldde dat ING sinds 2004 tientallen miljoenen euro’s aan Nederlandse btw-afdrachten ontwijkt. Volgens ING bestaat de Zwitserse constructie sinds 2007. „We besparen minder dan 10 miljoen euro per jaar aan btw-afdrachten”, zei de woordvoerder.

ING is niet het enige Nederlandse bedrijf dat de sluiproute via Zwitserland gebruikt. Het is wel opmerkelijk omdat de bank-verzekeraar in 2008 en 2009 miljarden euro’s steun ontving van de Nederlandse overheid.

ING is bezig om de inkoopactiviteiten in Zwitserland op te doeken en naar Amsterdam te halen. Dit werd vorig jaar besloten toen het concern aankondigde zichzelf op te splitsen in een verzekeraar en een bankbedrijf. „De komende maanden komen de mensen die nu in Zwitserland werken naar Amsterdam”, aldus ING.

De reden voor ING om de inkoop van grote telecomcontracten en automatiseringsdiensten destijds naar Zwitserland over te hevelen, was volgens de woordvoerder deels omdat centraal inkopen goedkoper is en deels voor de besparing op de btw-afdrachten.