Het gaat toch om de ziel

boek

De 100 Beste Clubs van Nederland

Diverse auteurs € 14,95 **

Clubs zijn van essentieel belang in de dancescene. Een goede club is een ontmoetingsplek van creatieve mensen die samen het nachtleven kleur geven. Talentvolle dj’s en producers krijgen er een podium om ervaring op te doen en een eigen geluid te ontwikkelen. De RoXY en de iT in Amsterdam voldeden aan dit profiel, net als Now & Wow in Rotterdam. Meer recent kun je denken aan 11 (nu Trouw) en Studio 80 in Amsterdam.

Deze en vele andere clubs worden onder de loep genomen in De 100 beste clubs van Nederland, een praktische gids die is samengesteld door de partywebsite Club Judge. Deze organisatie keurt sinds 2004 clubs op basis van van elf criteria, waaronder de locatie, capaciteit, licht-, geluids- en beeldkwaliteit, de dj’s en het publiek. Maar in die criteria valt de ziel van een club niet te vatten.

Dat blijkt wel uit dit flauw en slecht geschreven boekje (met advertenties). Meest opmerkelijk is nog wel dat Amsterdamse clubs als Trouw, Studio 80 en de Sugar Factory, voortrekkers in het nachtleven, slechter worden beoordeeld dan multifunctionele uitgaanscentra als Brothers in Bunnik en Harders Plaza in Harderwijk. Om het boekje wat levendiger te maken , staan er interviews in met BN’ers. Dat Secret Cinema en Ferry Corsten aan het woord komen ligt voor de hand, maar waarom Adje en Froukje de Both?

Het hoofdstuk ‘Vergaan maar niet vergeten’, over clubs die een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het nachtleven, blijkt eigenlijk nog het interessantst.

    • Toon Beemsterboer