Eigenzinnig en onstuimig

boekomslag De 100 beste clubs van Nederland

Cd pop

Hans Teeuwen & The Painkillers

How It Aches ****

Eén ding hebben de cabaretier en de zanger Hans Teeuwen gemeen: ze trekken zich niets aan van de conventies in hun vak. Nu Teeuwen gestopt is met Nederlandstalig cabaret, volgt hij zijn roeping als popzanger. Wie nog niet helemaal overtuigd was door zijn Sinatravertolkingen uit het programma Hans Teeuwen Zingt, krijgt op het geheel zelfgeschreven How It Aches een veel oorspronkelijker luisterervaring om de oren geslingerd. Uitgaande van tamelijk ouderwetse jazz en rhythm & blues en omringd door een band van uitmuntende jazzmuzikanten onder leiding van New Cool Collective-saxofonist Benjamin Herman zet Teeuwen het ongeremd op een swingen.Tussen de hanige rock en zelfs country komt de crooner met de Sinatra-tic nog even om de hoek kijken in ‘Don’t shine that light’, en wordt de oude publieksfavoriet ‘Snelkookpan’ verengelst tot de dampende funk van ‘Hardware store’: „Grapefruit juice, grapefruit juice, anal sex or poetry, it’s difficult to choose”. Zo valt er nog steeds wat te lachen, maar moet Teeuwen toch vooral serieus genomen worden als een zanger die zijn eigenzinnigheid in uitstekende muziek vertaalt.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard