Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Duurzaamheid

De ecothriller 'Graan'

boekomslag Graan door Ruben van Dijk
boekomslag Graan door Ruben van Dijk

Zijn vorige boek, Het Kyoto-complot, werd als de eerste Nederlandse eco-thriller een bestseller. In de periode tussen de hype rond dit debuut en het verschijnen van zijn tweede milieu-misdaadroman maakte de schrijver Ruben van Dijk zijn ware identiteit bekend. Hij heet in werkelijkheid Thomas van Slobbe en is algemeen directeur van Stichting Waarde. In maart werd hij uitgeroepen tot ‘een van de meest invloedrijke milieumensen van Nederland’, zo meldt zijn uitgever.

En toen verscheen in januari zijn tweede boek Graan (Bruna, € 19,95) – overigens weer geschreven onder pseudoniem. In Graan borduurt Van Dijk verder op hetzelfde thema als in zijn eerste boek, ditmaal praktisch toegespitst op een enkel aspect: wereldwijde hongersnood in 2012.

Honger is al op de eerste bladzijde een feit, want voedsel is op de bon en wordt vanuit opslagplaatsen gedistribueerd. Mensen zoeken hun toevlucht tot inheemse insecten of onkruid tussen de stoeptegels.

Dat honger ook een gegeven is dat effect heeft op de lichamelijke en geestelijke toestand van het menselijk lichaam, lijkt van minder belang. Zou er nou werkelijk, op het moment dat er een half miljoen mensen per dag van de honger sterven, nog iemand even lekker gaan trainen in de sportschool?

Wederom zijn klimaatveranderingen de voor de hand liggende boosdoener: de graanoogsten worden namelijk vergiftigd door een prehistorisch virus dat het gewas paars kleurt.

Belangrijker dan het vinden van een antivirus is het ontmaskeren van het lek in de organisatie rondom de voedseldistributie. Opslagcentra worden leeggeroofd, beurskoersen kelderen en mondiale veiligheidsdiensten vergaderen koortsachtig doch vruchteloos.

Graan is wederom een vlot verhaal, vol spanning, vleugjes romantiek, de nodige hoeveelheid onwaarschijnlijkheden en dreigende gevolgen van veranderende milieubalansen en weersomstandigheden. Het klimaatprobleem is misschien wat op de achtergrond geraakt door Mexicaanse grieppandemieën en kredietcrises, maar nog altijd een prima aanleiding voor een thriller. Want in een tijd van obesitas, megastallen, diabetes type 2 en Albert Heijn die weer de prijzen verlaagt, is een hongersnood in de nabije toekomst misschien wel de beste sciencefiction ooit.

Viola Lindner