D66: AOW naar 67 in twaalf jaar

D66 wil de AOW-leeftijd in twaalf jaar verhogen naar 67 jaar. De partij wil daarmee beginnen in 2012, zodat de pensioenleeftijd in 2024 met twee jaar is verhoogd. Dat moet een jaarlijkse besparing van vier miljard euro opleveren. GroenLinks vindt het AOW-voorstel van D66 niet eerlijk. GroenLinks wil de AOW koppelen aan de arbeidsparticipatie. In de praktijk betekent dat dat iedereen 45 jaar werkt. Iemand die al op jongere leeftijd is begonnen met werken, kan dan al voor z’n 65ste met pensioen. Mensen die eerst jaren hebben gestudeerd, kunnen langer doorwerken. D66 pleit ervoor de hypotheekrenteaftrek geleidelijk te beperken. GroenLinks wil deze helemaal afschaffen, maar wel geleidelijk: vanaf 2015 tot aan 2040. Beide partijen presenteerden gisteren een deel van hun verkiezingsprogramma op televisie bij Buitenhof. (ANP)