Boer mag geitenstal weer vullen

Geiten- en schapenhouders kunnen in juni in principe weer nieuwe dieren op hun bedrijven laten komen als alle andere er zijn gevaccineerd. De overheid wil dan het fok- en aanvoerverbod opheffen dat is ingesteld ter bestrijding van Q-koorts. Pas in mei nemen de ministers Verburg (Landbouw, CDA) en Klink (Volksgezondheid, CDA) hierover een definitief besluit, na overleg met deskundigen. Dat schrijven zij vandaag in een brief over de Q-koorts aan de Kamer.

De sector reageert verheugd. „De ministers spreken hun vertrouwen uit in het vaccin. Nog langer wachten levert enorme schade op voor de bedrijven”, laat landbouworganisatie LTO Nederland weten.

De brief komt op het moment dat sprake is van een vroege piek in nieuwe Q-koortsbesmettingen. Tot nog toe zijn dit jaar drie mensen met de ziekte overleden.

Op bijna tachtig bedrijven zijn inmiddels 45.000 drachtige melkleverende geiten en schapen geruimd. De overgebleven dieren op circa 420 bedrijven in heel Nederland moeten nog worden ingeënt. Vaccinatie is vorig jaar buiten de infectiehaard Noord-Brabant niet gelukt door gebrek aan vaccins.

Noord-Brabant legde vrijdag, onder druk van een burgerinitiatief, de intensieve veehouderij aan banden. Het CDA, tot dan tegen beperkingen, steunde het voorstel van PvdA en VVD om geen nieuwe veehouderijen toe te staan op ongebruikte grond.