boekberichten

Reprise Kiplings dierenverhalen voor het goede doel

Ruim honderd jaar nadat Rudyard Kipling (1865-1936) zijn dierenverhalen Just So Stories for Little Children (1902) publiceerde verschijnt binnenkort de bloemlezing Just When Stories, met verhalen van o.a. William Boyd, Hanif Kureishi en Michael Morpurgo, zo bericht The Guardian. Gealarmeerd door het feit dat drie tot vier van de door Kipling beschreven diersoorten met uitsterven worden bedreigd, vonden WildAid en de David Shepherd Wildlife Foundation een aantal bekende Britse auteurs bereid een verhaal te schrijven en de rechten af te staan aan de Foundation. De bloemlezing verschijnt in augustus bij Beautiful Books.

Amis had liever een moslimazusje gehad

Opnieuw zoekt Martin Amis de controverse op. Zo kreeg hij naar aanleiding van Het tweede vliegtuig – een verzameling politiek beladen stukken – de kritiek dat hij een negatief beeld van de islam te schetst. In een recent interview met de Dubaise krant The National belicht hij een heel andere kant van zichzelf. Amis vertelt over de zelfmoord van zijn zus, op 46-jarige leeftijd. ‘Ze had altijd een religieuze neiging, en bekeerde zich tot het katholicisme. Ik zou gewenst hebben dat het de islam geweest was. Het beroep op soberheid, en de collectiviteit waarin dat gebeurt, zouden haar een kans gegeven hebben. Het is een hulpeloze gedachte maar hij schiet soms door mijn hoofd: als ze zich tot de islam bekeerd zou hebben, was ze er misschien nog geweest.’

Operaversie van

‘Atonement’

De roman Atonement van Ian McEwan bood in 2007 al inspiratie voor de Oscarwinnende film met Keira Knightley. Nu komt er ook een operaversie van, zo meldt BBC News. Componist en radiopresentator Michael Berkeley schrijft de muziek, dichter Craig Raine maakt het libretto. McEwans rol is beperkt tot ‘creatieve inbreng’ in de productie, aldus Berkeley. De opera moet in 2013 in première gaan. McEwan werkt momenteel ook aan een toneelversie van zijn roman On Chesil Beach.

Seropositieve auteur mag China niet in

De Australische schrijver Robert Dessaix is de toegang ontzegd tot een literair festival in Shanghai, zo melden diverse Franse media. China beroept zich met deze weigering om mensen met hiv niet toe te laten op een wet uit de jaren tachtig. Een protestbrief ondertekend door onder anderen J.M. Coetzee en Thomas Keneally kon de autoriteiten niet vermurwen. „De wet is duidelijk en helder. Ik denk dat Australië en de auteur dat best zullen begrijpen”, aldus een Chinees woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

C-Shed belooft royalty van 33 procent

In een mailing aan auteurs heeft schrijver Leon de Winter de mogelijkheden van zijn e-boekhandel C-Shed bekendgemaakt, zo meldt Boekblad. Wie zelf de investering doet om zijn boek in een digitaal formaat te laten omzetten (kostprijs: circa 100 euro voor een boek van 300 bladzijden), kan dat boek via C-Shed laten downloaden. Na aftrek van organisatie-, website- en kopieerbeveiligingskosten mag de auteur een opbrengst verwachten van eenderde van de brutoverkoopprijs. De Winters C-Shed wil ‘de spil van lezend Nederland’ worden, met onder meer chats en previews van nieuw werk.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.be